Järvamaa valikud – sõõrik või kaneelisai?

Sten Perillus
, Türi vallavolikogu liige, valimisliit Tulevikuvald Türi
Copy
Foto: Sten Perillus

Aasta alguses jõudsid meieni uuenenud rahvastikuandmed, mis näitavad, et Järvamaa elanike arv on endiselt vähenenud. Tõsi, mitte nii palju, kui 2012. aastal prognoositi, et 2023. aastal elab maakonnas 26 970 inimest. Praegu elab Järvamaal 29 614 inimest. Kas on põhjust rahul olla või peaksime maakonna arengu pärast muret tundma?

Kui statistika põhjal Järvamaa elanikkonda ja selle muutumist analüüsida, siis selgub, et rahvaarvu vähenemise peapõhjus pole mitte negatiivne iive, vaid ränne. Kuigi omavalitsustes sureb rohkem inimesi, kui neid sünnib, jääb vastav kordaja samasse suurusjärku, nagu see on mujal maailmas. Murelikuks peaks meid tegema maakonnast välja rändavate inimeste hulk. Kuigi on näha, et võrreldes kümne aasta taguse ajaga on hakanud väljaränne pidurduma, siis arvud on endiselt märkimisväärsed.

Kui võrrelda 1. jaanuari 2023. ja 2024. aastal, siis selgub, et aastaga on jäänud 200 inimest vähemaks. Võib tunduda, et polegi palju, kuid see arv mõjutab meie kõigi elu. See tähendab, et omavalitsustel jääb saamata 200 inimese maksuraha, mille eest hoida töös koolimaju, lasteaedu ja palju muud. Mõjud on märkimisväärsed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles