Päästjate abi vajati kultuurimajas ja söögikohas

Tiit Reinberg
Copy
Jaani Tares peremees oli ise suurema kahju ära hoidnud, päästjad likvideerisid põlengu lõplikult ja ventileerisid ruume.
Jaani Tares peremees oli ise suurema kahju ära hoidnud, päästjad likvideerisid põlengu lõplikult ja ventileerisid ruume. Foto: Järva-Jaani vabatahtlik päästekomando

Teisipäeval kell 14.47 sai Aravete päästekomando väljakutse Aravete kultuurimajja, kus oli käivitunud automaatne tuletõrjesüsteem ja majas oli tunda kärsahaisu.

Aravete päästekomando pealik Lauri Ilves ütles, et sündmuskohale tõtanud päästjad avastasid soojussõlme ruumis kärsanud pistikupesa. «Sel hetkel polnud sinna küll midagi ühendatud, kuid sealsamas kõrval olnud soojapuhur andis aimu, et selle kasutamisest võis vananenud elektrisüsteemis tekkida ülekoormus, mis panigi juhtmed kärssama,» selgitas ta.

Kohale kiirustasid ka Järva-Jaani vabatahtlikud päästjad, kuid et abijõudu vaja ei läinud, siis võisid nad tagasi sõita.

Ilves märkis, et päästjad näevad iga päev, kuidas just elektrisüsteemidest saab alguse suur osa tuleõnnetusi. Ta pani inimestele südamele, et kui hoone elektrisüsteemid on vananenud, tuleb ükskõik milliste elektriseadmete kasutusel olla üliettevaatlik. Nii lihtne on panna pikendusjuhe otsapidi pistikupessa ja selle abil hankida voolu näiteks kolme kodumasina korraga kasutamiseks. Enamasti ei mõelda, et sel puhul võibki tekkida hoone elektrijuhtmestikus ülekoormus, mis võib omakorda viia tõsise tulekahjuni.

Ilvese sõnul jäi Aravete kultuurimajas suurem õnnetus ära, aga alati ei pruugi nii hästi minna. Hullemast päästis ka nõuetekohaselt paigaldatud automaatne tuleohutussüsteem, mille peale majas olnud inimene läks kohe olukorda kontrollima ning tegutses vastutustundlikult, kutsudes kohe päästjad.

Eakate hoonete valdajad peaksid Ilvese hinnangul tõsiselt suhtuma amortiseerunud elektrijuhtmestiku väljavahetamisse. See on küll suur kulutus, kuid selle tegematajätmine võib minna maksma kogu hoone hinna.

Samal päeval kell 18.43 sai häirekeskus teate tulekahjust Järva-Jaanis. Lahtise leegiga oli põlema hakanud kohaliku söögikoha Jaani Tare puidugraanulikatel.

Kohale sõitnud Järva-Jaani vabatahtlik päästekomando andis ühismeedias teada, et söögikoha peremees suutis suurema kahju ise ära hoida ja esmaste tulekustutusvahenditega tule maha suruda.

Päästjad likvideerisid põlengu lõplikult ja ventileerisid söögikoha ruume. (JT)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles