A. Le Coqi juht: Proua minister, limonaadimaksust on asi kaugel

Jaanus Vihand
, A. Le Coqi juht
Uuendatud 21. märts 2024, 14:29
Copy
A. Le Coqi juht Jaanus Vihand.
A. Le Coqi juht Jaanus Vihand. Foto: Postimees / SILLE ANNUK

Sotsiaalminister Riina Sikkut kirjutab enda arvamusloos, et liigne suhkrutarbimine sillutab teeb ülekaalule ja sellepärast on ta teinud ettepaneku limonaadimaksu kehtestamiseks. Ta kinnitab, et limonaadimaksu eesmärk on vähendada suhkru tarbimist magustatud jookide arvelt.

Teeme ühe asja selgeks – sotsiaalminister räägib avalikkusele järjepidevalt limonaadimaksust. Siinkohal tundub, et ametnikud ei saa ise lõpuni aru, mis kaupu maksustatakse. Ka eelnõu seletuskirjas on maksustatavate kaupade turumahud valesti kirja pandud. Näiteks mahlaturg on eelnõu järgi pea poole väiksem, kui on see tegelikult. Karastusjookidena käsitletakse seal mitte ainult "limonaadi", vaid ka energiajooke, spordijooke, funktsionaalseid jooke ning vitamiini- ja maitsevett. Maksulaekumisest hakkab limonaad moodustama vaid kolmandiku. Teise kolmandiku moodustavad hoopis mahlad, smuutid ning spordijoogid. Ei, tegemist pole kaugeltki vaid limonaadimaksuga!

Jookidele suunatud magusamaksu põhjendusena toob sotsiaalminister välja, et magustatud joogid on ebavajalik osa meie toidulauast, sest neil puudub toiteväärtus ega sisalda olulisi vitamiine, mineraale. See pole tõsi! Näiteks maksu alla minevad Aura supersmuutid sisaldavad kasulikke kiudaineid ja B-grupi vitamiine, kusjuures neile pole lisatud ei suhkrut ega säilitusaineid. Nektarites ja mahlajookides on samuti erinevate gruppide vitamiine ja organismile eluks vajalikke mineraale. Ka spordijoogid on aktiivsetele inimestele vajalik soolade ja mineraalide allikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles