Õpetajakandidaat soovib traditsioone alal hoida

Merit Männi
, ajakirjanik
Copy
«Valituks osutudes võiks minust saada pigem traditsiooni alalhoidja kui kramplikult uuendusmeelne reformaator,» ütleb Kalle Kadakas.
«Valituks osutudes võiks minust saada pigem traditsiooni alalhoidja kui kramplikult uuendusmeelne reformaator,» ütleb Kalle Kadakas. Foto: Ille Grün-Ots

Pärast seda, kui kauaaegne Türi kirikuõpetaja Teet Hanschmidt veebruaris emerituuri suundus, on Türi Püha Martini kiriku kogudus olnud õpetajata. Eeloleval pühapäeval aga esitletakse kogudusele uue õpetaja kandidaati, kes peab proovijutluse.

Uue õpetaja kandidaat on Kalle Kadakas, kes teenis 18 aastat Kanada Evangeelse Luterliku Kiriku Toronto Vana Andrese kogudust. «Selle aja jooksul olen tundnud igatsust kodu, Eesti-eestlaste ja oma kodukiriku järele. See igatsus on nagu Elin Toona kirjeldatud katkematu pajupilli vile, mis kutsub paguluses elavaid inimesi koju,» selgitab Kadakas, miks ta otsustas naasta kodumaale ja kandideerida Türi koguduse õpetajaks­.

«Kui osa meist ligi 80 aastat tagasi surmaähvardusel punaimpeeriumi eest pagulusse­ pages, võtsid paljud enesega kaasa koduukse võtme. See võti oli kui talisman, mis kinnitas lootust, et nad saavad kurja taandudes peatselt koju naasta… Kui kaotad koduukse võtme, kaotad oma hinge. Minul on koduukse võti alles,» ütleb ta veel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles