MILJON MIKSI Järvamaa evakuatsioonirühmal algab ulatuslik õppus

Copy
Mullune evakuatsiooniõppus Miljon Miksi 2023 Koeru keskkoolis
Mullune evakuatsiooniõppus Miljon Miksi 2023 Koeru keskkoolis Foto: Maarit Nõmm

Täna algab Kaitseliidu Kirde maakaitseringkonna evakuatsiooniõppus Miljon Miksi 2024, mis toimub Järva-, Jõgeva- ja Lääne-Virumaal. Õppus kestab neli päeva ning sellel osaleb ligi 600 inimest.

Õppuse peaplaneerija, Naiskodukaitse Viru ringkonna instruktori Aili Ehamaa sõnul on selle eesmärk kontrollida väljaõppeperioodil õpitut ja teisalt tuvastada võimalikke õpikohti.

„Ulatuslik evakuatsiooni korraldamise plaan on Päästeameti ja kaasatud asutuste kokkulepe, mille põhjal kasutatakse olemasolevaid võimeid ja ressursse ulatusliku evakuatsiooni ettevalmistamiseks, läbiviimiseks, juhtimiseks ja lahendamiseks hädaolukorras või selle ohu korral. Kaitseliidul ja evakuatsioonirühmadel on selles oma kindel roll," rääkis ta.

Õppuse raames harjutavad viis evakuatsioonirühma protseduurilisi tegevusi evakuatsioonipunktide üles seadmisel, töös hoidmisel ning töö lõpetamisel.

Põhiline ülesanne on evakueeritavate vastuvõtmine ning nende heaolu tagamine kogu punktis viibimise aja.

Harjutatakse rühmade omavahelist koostööd ja info liikumist läbi etteantud stsenaariumide. Õppusele on kaasatud koostööpartneritena Ida päästekeskus, kohalikud omavalitsused ja Kaitseväe ajateenijad. Kokku osaleb tänavusel õppusel ligi 600 inimest.

Sellises mastaabis õppus toimus Kirde maakaitseringkonnas ka eelmisel aastal, kuid tänavu on palju muutunud.

"Harjutame läbi kuni 350 evakueeritava vastuvõtmist mitmetes erinevates punktides. Harjutame evakuatsioonipunktide sulgemist ja evakueeritavate laialisaatmist teistesse evakuatsioonipunktidesse, evakuatsioonirühma erinevaid logistilisi ülesandeid ning lahendame erinevaid esilekerkivaid situatsioone ka meditsiinivaldkonnas," ütles Aili Ehamaa.

Tagasi üles