Neljapäevase Järva Teataja tutvustus

Copy
Foto: Järva Teataja

Neljapäevane Järva Teataja kirjutab:

*Nädalavahetusel esitlesid Järvamaa suusakaksikud Kaidy ja Keidy Kaasiku ning Järva-Jaani transpordiettevõte Koroteri OÜ külmikhaagist, mille külgedel ilutsevad tüdrukute pildid teadaandega, et nad on teel 2026. aasta taliolümpiamängudele. Suur reka hakkab sõitma Euroopa teedel ning sellisel kujul pole teadaolevalt end varem reklaaminud ükski Euroopa suusasportlane.

Kaasiku sõnul on ta samasuguseid rekasid näinud Norra ja Rootsi määrdemeeskonna käsutuses. «Norralastel on tava, et kõikide koondislaste näod, keda hooldemeeskond teenindab, kleebitakse auto külgedele. Personaalseid reklaame pole küll kellelgi olnud,» lausus ta.

«Koroteri reka ei hakka suusatajatega võistluseid mööda ringi sõitma. Auto teeb Euroopa teedel oma tavapäraseid tellimussõite. Meie eesmärk on püüda laiemat tähelepanu reka külgedel ilutsevate reklaamidega ja leida kaksikutele sportlastee jätkamiseks juurde sponsoreid,» selgitas Reimo Kaasiku.

*Naisteklubi LC 8 liige Mari Mikson ütles, et nad istutasid kaheksa puud just seetõttu, et lubi kannab numbrit kaheksa. «Kirsipuud sobivad jalakäijate sillalt tehisjärve kaldale viiva tee äärde. Mõlemale poole teed paigaldasime ka kaks pinki, kus on hea istuda ja kevadist õiteilu nautida,» lausus ta.

Et viimaste aastatega on Paide tehisjärve rannaala Miksoni tähelepanekut mööda arenenud rannaspordikeskuse eestvõttel sportlikuks ja kenaks vaba aja veetmise kohaks, soovisid LC 8 naised lisada rannale naiselikumat joont. «Siis on põhjust sinna jalutama minna ka kevadel, kui kirsid õitsema puhkevad,» märkis ta.

Mikson lisas, et tegemist on kohaliku omaalgatuse programmist saadud toetusega, mida nad taotlesid koos Paide rannaspordikeskusega. Toetust said nad veidi alla 3000 euro ja omaosaluse nõue oli kümme protsenti kogu projekti maksumusest. Mikson märkis, et klubi tegelik panus ettevõtmisse on kindlasti olnud suurem.

*Esimese vabariigi ajal Türil tegutsenud aiandusgümnaasium on minevik, veel mõnikümmend aastat tagasi toonase Türi keskkooli juures asunud kooliaed, kus õpilased kohustuslikus korras peenraid rohimas ja kõplamas käisid, samuti.

Loodetavasti aga on ligikaudu kahe aasta pärast alles endise aiandusgümnaasiumi kasvuhoonete asukoha ja kunagise kooliaia läheduses koha leidnud Türi põhikooli toidusalu koos õuesõppeklassi ja kuuriga.

Põhikooli direktor Tiina Lohuri sõnul sai idee alguse umbes poolteist aastat tagasi, mil tema poole pöördusid lastevanemad ja uurisid, kas põhikooli juures on kohta, kus lapsed võiksid aiatoimetusi teha ja sellega seonduvaid praktilisi tegevusi õues läbi viia. Nüüdseks on idee kirjutatud ka valla arengukavasse.

Kõige tähtsam tänapäeva õppimise juures on Tiina Lohuri selgitusel see, et lapsed saavad nüüdisaegseid meetodeid kasutades, käed küljes, kaasa teha, klassiruumist väljas toimetada, kogeda koolirõõmu ja et nende õpimotivatsioon selle kaudu suureneks. «Õpihuvi on ka üks Türi põhikooli viiest väärtusest,» lisas Lohur.

*Sel sügisel saab Paide arvamusfestival uue eestvedaja. Uude rolli astub kultuuriilmas end juhina näidanud, samuti era- ja ka avaliku sektori juhtimise kogemust omav Taaniel Raudsepp, kelle eestvedamisel tuleb esimene festival 2025. aastal.

Raudsepal on Kesk-Eestiga seos täiesti olemas. "Mulle väga meeldivad väikelinnad ning kümmekond aastat tagasi soetasime perega «maakodu» Tapa linna. Sealt leidsime ühe eestiaegse maja, mida me täitsa omal käel vaikselt renoveerime. Tapa pole Paidest väga kaugel ja eks elu ole mind vahel ikka varem ka Paidesse toonud," rääkis ta.

Esimene kokkupuude Arvamusfestivaliga jäi talle üsna eredalt meelde. "See oli teine või kolmas festival, kui tulin sellise kerge skepsisega, et inimesed tulevad kokku ja räägivad, mis see siis ikka nii erilist on. Ja siis, kui nägin, mis siin Paides toimub, oli see tõeline vauelamus. Eestlased on kokku tulnud ja arutlevad väga sisukatel teemadel, suurepärane õhkkond hoolimata sellest, et sadas vihma. See kõik oli väga kihvt," meenutas ta.

*Türi elamuspark on igal hooajal millegi uudse ja põnevaga lagedale tulnud. Erand pole ka tänavune suvi. Sel kevadel täienes park atraktsiooniga, kus riigikogu 101 liiget saab istungit pidada või siis olla päästetud vihma käest.

Nimelt äratati elamuspargis uuele elule 101 inimest mahutav hiigelsuur päästeparv. Veel hiljaaegu oli see valmis turvalist varju pakkuma merehädalistele. Parv seilas laeva pardal iga päev Eesti ja naaberriigi Soome vahet ning läbis teatud aja tagant sertifitseerimisi tõendamaks, et on ikka töökorras.

Elamuspargi eestvedaja Sulo Särkinen ütles, et mõne minutiga õhuga täitunud päästeparv on tõepoolest muljetavaldavalt suur. «Kasutame seda elamuspargi atraktsioonina, kuid eraldi tasu me selle eest muidugi ei küsi,» sõnas ta. Batuuti püütakse suvi läbi õhku täis hoida. Parve otstarve on Särkineni selgitusel pakkuda varju lõõskava päikese, tugeva tuule ja vihma eest. Lastele asendab see pehmet batuuti.

Märksõnad

Tagasi üles