PILDID Tarbja tehases tehakse jäätmetest ehitusmaterjali

Järva Teataja
Copy

Neular OÜ koostöös Eesti Ringmajandusettevõtete Liiduga kutsus reedel ajakirjanikke unikaalsesse plastijäätmete väärindamise tehasesse, mis asub Paide linnas, Tarbja külas Järvamaal. Neularis valmib kodumajapidamises tekkinud toiduplasti jäätmetest ehitusmaterjal: terrassilauad, prussid, hobuboksid, müraseinad, lillekastid, aiamööbel jpm.

Plastijäätmetest Neularis valmiv materjal on 100% taaskasutatud materjalist ning kõik tooted on ka pärast kasutust 100% uuesti taaskasutavad. Väljanägemiselt on kõik tooted identsed puitmaterjalile, kuid mitme eelisega puidu ees: materjal on hooldusvaba, ilmastikukindel, soojust isoleeriv, heli peegeldav ja parasiidivaba. Lisaks on materjalil pikem kasutusaeg kui puitmaterjalist valmistatud terrassilaudadel, hobuboksidel, latritel või müraseintel.

„Suudame Eestis juba päris hästi kodumajapidamiste jäätmed kokku koguda – kogumisvõimalused on muutunud aastatega paremaks, teadlikkus suuremaks. Samuti annab jäätmereform tõenäoliselt veel suurema tõuke jäätmete liigiti kogumisele. Samas ei ole Eestis just palju ringlussevõtutehaseid – Neular on Eestis ainulaadne, kus suudetakse plastijäätmed väärindada ja materjali ringlusse võtta.. Majandust, ka ringmajandust veab tööstus ning sarnaseid tehaseid on vaja Eestisse ka teiste materjalide ringlussevõtuks,“ rääkis Eesti Ringmajandusettevõtete Liidu tegevjuht Margit Rüütelmann.

Tagasi üles