Mõisahoone ilme muutub tasa ja targu

Copy
Kabala 26.04.2023.

Türi vallas asuvas Kabala mõisas avastati sanitaarremondi käigus 19. sajandi lõpust pärit seinamaalingud.
Kabala 26.04.2023. Türi vallas asuvas Kabala mõisas avastati sanitaarremondi käigus 19. sajandi lõpust pärit seinamaalingud. Foto: Dmitri Kotjuh

Muinsuskaitseamet eraldas aasta alguses kultuurimälestiste korrastuse taotlusvoorust 2,54 miljonit eurot ja omandireformi käigus tagastatud ehitismälestiste taotlusvoorust kolm miljonit eurot toetusi. Selle rahaga saab kaunima ilme nii mõnigi Järvamaal asuv ajaloolise väärtusega hoone, ent Kabala mõisahoone jaoks taotlusvoorust positiivseid vastuseid ei tulnud. Ennistustööd aga ootavad ees sedagi mõisahäärberit.

«Tegime neli taotlust ja jäime joone alla, mõne taotluse puhul vaid mõne punktiga. Aga noh, ilmajääjaid oli palju, mitte ainult meie. Saime vähemalt hea kogemuse, kuidas taotlusi koostada ja kirjutamiseks ettevalmistusi teha – tarkus edaspidiseks,» lausus Kabala mõisakooli juht Jaanus Roosileht kevadel.

Suve keskpaigaks on asjad aga jõudnud nii kaugele, et vähemalt üks töömees saab lähipäevil mõisas töödega alustada. See on ahjumeister, kes hakkab üles ehitama mõisa kolmandal korrusel asuvat ahju. Vana ja oma aja ära elanud soojuskolle lammutati. «Tegemist on lihtpottahjuga, meister ehitab vana asemele uue, see peaks suve jooksul valmis saama,» selgitas Roosileht.

Tagasi üles