Türi vallavolinik: lühikesed plaanid on toonud pikaajalise rahapuuduse

Kati Nõlvak.
Kati Nõlvak. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Olen taastanud oma volikogu liikmelisuse ja osalesin üle pika aja volikogu juunikuu istungil. Mind haaras mingi deja vu tunne: kõik oleks juba nagu olnud, kuigi aega on päris palju mööda läinud. Päevakord oli pikk, aga teemad, mis algasid ja lõppesid kroonilise rahapuudusega olid samad. Muutunud oli ehk see, et vähemalt tunnistati keerulist rahalist seisu ja ei nimetatud sellest rääkimist laimuks, aga veel ei olnud aru saada, et astutakse reaalseid samme miljonilise augu tasandamiseks.

Volikogu oli juba varem lisaeelarve ühel korral vallavalitsusele tagasi saatnud, sest see oli koostatud ebaselgelt ja vigadega. Vigade parandus oli justkui tehtud, aga ikka olid volinike laual dokumendid, kus omavahel ei läinud kokku tekst ega numbrid. Ka eelarve liigenduse dokumendis olid sees päris lihtsad vead ja puudu need read, mis kohustuslikud riigi seadustest lähtuvalt. Bürokraatia asemel keskenduksin siiski enam eelmise aasta aruandele ja tuleviku planeerimisele, millest üks peaks näitama tegelikku arusaama olukorrast ja teine aitama vältida vanu vigu.

Majandusaasta-aruannet, mis ühtlasi sisaldab tegevusaruannet, oli kurb lugeda. Plaanitud tegevuste osas kajasid läbi fraasid nagu "ei toimunud", "ei teostatud", "ei ole korraldatud". Tundub, et arengukava ja selle plaanid on lihtsalt unistuste kogum ja suunatud vallakodanike rahustamiseks või siis aktiivse tegevuse imiteerimiseks. Eesti vanasõnagi ütleb, et suu tuleb seada sekki mööda. Praegu tundub, et plaanid kirjutatakse lihtsalt ritta, et erinevaid huvigruppe rahustada, teenida avalikkuse toetust. Aga päris plaane justkui ei ole, sest tõmmeldes loodetakse üksnes saada raha erinevatest projektidest, sest endal seda lihtsalt ei ole või on ette ära elatud. Milleks meile kava, mida täita ei suudeta? On tegevusi, mis tõesti nõuavad suuremat rahasüsti ja rahadega ümberkäimine on Türi vallas kehvasti, kuid seal oli paljutki, mille osas on vaja peamiselt pealehakkamist ja tegutsemist. Näiteks haridustöötajate motivatsioonipaketti koostamine, ringijuhtide töö tasustamise diferentseerimise alustes kokku leppimine, organisatsioonide ümberorganiseerimised sisukama teenuse pakkumiseks jne. Kui me oleme milleski kokku leppinud, selle kirja pannud ja allkirjastanud, siis volikogu liikmena ja vallakodanike esindajana ootan, et kokkulepitud tegevusi täidetakse.

Tagasi üles