HOIATUS Ilm läheb hulluks

Copy
Paari aasta eest juunis Paidet tabanud paduvihm näitas ilmekalt, mis juhtub kui sademeid korraga liiga palju tuleb.
Paari aasta eest juunis Paidet tabanud paduvihm näitas ilmekalt, mis juhtub kui sademeid korraga liiga palju tuleb. Foto: Dmitri Kotjuh

Keskkonnaagentuur hoiatab peagi Eestisse jõudva erakordselt tugeva tuule ja ulatuslike vihmavalangute eest. Välja on antud kõrgeima ehk kolmanda taseme hoiatus lõunapoolsetele maakondadele.

Keskkonnaagentuuri ilmavaatleja Kairo Kiitsak annab teada, et Poola kohal on tekkinud soojas ja väga niiskes õhumassis uus madalrõhkkond, mille nimeks on Berliini vabaülikool pannud "Kirsti".

See süveneb kiiresti ja liigub edasi Leedu suunas. Vastu ööd jõuab süvenev madalrõhkkond Leedu-Läti piirile ja jääb sinna väheliikuvaks. Edasi kulgeb ägeda pöörise liikumine aeglaselt ida-kagu suunas. Eesti jääb selle põhjaserva.

Sellega seoses jõuab 28. juuli õhtul Lõuna-Eestisse ja Liivi lahe ümbrusse tugev vihmasadu, mis laieneb öö jooksul üle maa põhja suunas, kohati on ka äikest. Tugev sadu jätkub mitmel pool 29. juuli öösel ja kohati päeval.

Esmaspäeva ennelõunaks on orienteeruv akumuleerunud sajuhulk Lõuna-Eestis 40-70 mm, Kesk-Eestis 25-50, Põhja-Eestis ja saartel kuni 25 mm. Eesti saartest puudutavad suuremad sajuhulgad seekord peamiselt Liivi lahes paiknevaid väikesaari ning Saaremaale ja Hiiumaale ei pruugigi eriti jõuda, ka mandri põhja- ja lääneservas võivad sajuhulgad kohati väga tagasihoidlikuks jääda, see tähendab alla 5 mm.

Täna päeval pilvisus tiheneb. Mõnel pool sajab hoovihma ja on äikest. Õhtu poole jõuab saartele ja Lõuna-Eestisse sajuala, mis laieneb üle maa aegamisi põhja suunas, on tugevat sadu ja kohati äikest.

Puhub lõunakaare, Lääne-Eestis läänekaare tuul 2-8, puhanguti 11 m/s, pärastlõunal pöördub saartelt alates loodesse ja põhja, Ida-Eestis põhja ja kirdesse ning tugevneb läänerannikul 5-11, puhanguti kuni 17 m/s. Äikesega kaasnevad tugevamad puhangud. Õhutemperatuur on 18..23, ida-Eestis kuni 26°C.

Eeloleval ööl on pilves ilm. Sajab vihma ja kohati on äikest. Sadu on mitmel pool tugev. Tugevneb loode- ja põhjatuul, Ida-Eestis põhja- ja kirdetuul 5-12, puhanguti kuni 18, äikesega võib kaasneda tugevamaid puhanguid, Liivi lahe ääres 15-20, puhanguti kuni 27 m/s. Õhutemperatuur on 13..18°C.

Esmaspäeva päeval on pilves selgimistega ilm. Ennelõunal sajab vihma, mandri lõunaosas on kohati sadu tugev ja on äikeseoht. Pärastlõunal mitmel pool sajuvõimalus väheneb. Puhub põhja- ja loodetuul, Ida-Eestis ennelõunal põhja- ja kirdetuul 5-12, puhanguti kuni 18, Liivi lahe ääres ennelõunal 10-15, puhanguti kuni 24 m/s, äikesega võib kaasneda tugevamaid puhanguid, õhtu poole tuul nõrgeneb. Õhutemperatuur on 18..24°C.

Lokaalsete üleujutuste oht on kõige suurem Lõuna-Eestis. Tavapäratult suure sademete hulga ja üleujutusteohu tõttu on väljastatud lõunapoolsetele maakondadele kõrgeima ehk 3. taseme hoiatus.

Hoiatusi korrigeeritakse jooksvalt: www.ilmateenistus.ee/hoiatused või jälgi neid  ILM+ äpist.

Ilmaradar sadude jälgimiseks: www.ilmateenistus.ee/radar või jälgi ILM+ äpist.

TEAVE

Päästeamet tuletab inimestele meelde, kuidas käituda tormi eel ning ajal.

Enne tormi:

*Korja õuest kokku tuulega lendu tõusta võivad esemed.

*Pargi sõiduk lagedale või garaaži.

*Arvesta võimalike elektrikatkestustega: varu koju piisavalt toitu ja jooki.

*Tangi auto kütusepaak täis.

Tormi ajal:

*Püsi siseruumides.

*Ära sõida autoga. Kui sõit on vältimatu, vali sobiv sõidukiirus ning arvesta teele langeda võivate puude või muude takistustega.

*Hoia eemale maha langenud elektriliinidest. Teavita neist Elektrilevi rikketelefoni numbril 1343 ja eluohtlikest olukordadest Häirekeskust numbril 112.

*Inimvigastuste ja otsest ohtu põhjustavate purustuste korral helista hädaabinumbril 112.

Juhul kui elekter peaks katkema, siis:

*Teavita sellest ka elektriettevõtteid.

*Elektrikatkestuse korral kasuta valgusallikana pigem patareidel töötavat taskulampi, mitte küünlaid.

*Jälgi infokanaleid täiendavate prognooside ja käitumisjuhiste saamiseks: nt patareidega või autoraadio abil.

*Tunne huvi, kas sinu tutvuskonna vanemate inimestega on samuti kõik korras.

Tagasi üles