Ratastel sõjamuuseum on jõudnud Eestimaa südamesse

Copy

9. augustil algusega kell 14 avatakse Paides Wittensteini tegevusmuuseumi hoovis (Tallinna tänav 9 ja 11) Eesti Sõjamuuseumi koostatud rändnäitus „Sõjamuuseum ratastel“. 

Tegemist on rändnäitusega, mis annab ülevaate Eesti 20. sajandi sõjaajaloost käsitledes I maailmasõda, Vabadussõda, Eesti riigikaitset sõdade vahelisel perioodil, II maailmasõda ja kaitseväge pärast iseseisvuse taastamist. Rändnäitus paikneb selleks spetsiaalselt kohandatud merekonteineris. Välispinda katavad tekst ja pildid, konteineri sisu on täielikult esemete päralt. Vitriine täidavad vormid, relvad, varustus ja sõjatehnika mudelid.

“Rändnäituse mõte on, et muuseumisse tulekuks ei pea tingimata kuhugi kaugele sõitma, vaid muuseum võib ise külla tulla,” ütles Eesti sõjamuuseumi direktor Hellar Lill. Tema sõnul on sõjamuuseum ratastel omamoodi jätk väga menukaks osutunud soomusrongile nr 7 “Wabadus”, mis sõitis mööda Eesti ja isegi Läti raudteesid 2019. aastal. “Meie ajaloost tingituna on terve Eesti omamoodi suur sõjamuuseum,” rääkis Lill ja lisas: “Näitusega loodame kaasa aidata nii ajaloo paremale mõistmisele kui tahtele olla valmis vajadusel Eestit kaitsma.”

Näituse avamisel saavad sõna Eesti Sõjamuuseumi juht Hellar Lill ja Kaitseliidu Järva Maleva pealik Kuido Pettai. Näituse külastamine on tasuta. Väljapanek on avatud Wittensteini tegevusmuuseumi lahiolekuaegadel (E-P) kell 10.00 – 18.00. Näitus jääb avatuks kuni 15. augustini. Nagu pildilt näha, siis rändnäitus on juba Paides kohal. 

Rändnäituse valmimist kaasrahastati Muinsuskaitseameti „Muuseumide kiirendi 2023“ taotlusvoorust.

Tagasi üles