Arvo Pärdi sünnipäev kestab terve nädala

Copy
Foto: Repro

EELK Paide Püha Risti koguduse juhatuse esimehe Joel Riki sõnul on pikalt kestnud koostöö kiriku, Arvo Pärdi keskuse ja Paide linnavalitsusega vilja kandnud ning tänavu tähistame Paides sündinud maailmakuulsa muusiku sünnipäeva jälle suurejoonelisemalt.

Rikk on rahul, et Pärdi pidunädala ettevalmistustes on koguduse kõrval kaasa löönud ka muusikakool, kunstikool ning muusika- ja teatrimaja.

Pidunädal algab 9. septembril muusika- ja teatrimajas avatava näitusega «Joonistades Arvo Pärdi loomingut». Nagu näituse pealkirigi ütleb, joonistasid kunstikooli õpilased seda, mis neile Pärdi loomingule mõeldes pähe tuli.

Arvo Pärdi sünnipäeva, 11. septembrit tähistab tema sünnilinn tänavu eriti suurejooneliselt. Õhtul esineb Paide kirikus vanamuusika vokaalansambel Vox Clamantis Jaan-Eik Tulve juhatusel.

Pidunädal lõppeb pühapäeval kas Arvo Pärdi aias või halva ilma korral muusika- ja teatrimajas, kus kontserdi annavad Paide ja Rakvere muusikakooli õpilased.

Pärdi pidunädalast valmib Riki ütlust mööda film, mida saab arvatavasti näha järgmisel aastal Paide linna sünnipäeval.

Joel Rikk palub paidelastel, kellel on mõni tore mälestus Arvo Pärdist või tema loomingust, talle neist teada anda.

Riki selgitusel käivad juba praegu ettevalmistused ka selle kallal, et järgmisel aastal, kui maestro tähistab 90. sünnipäeva, seda tema sünnilinnas väärikalt tähistada.

Nargenfestival tähistab traditsiooniliste Pärdi päevadega 2.–11. septembril Arvo Pärdi 89. sünnipäeva.

Pärdi päevad jõuavad 17 kontserdi ja kaheksa kavaga kirikutesse ja kontserdisaalidesse üle Eesti: Tallinna, Haapsallu, Narva, Viljandisse, Laulasmaale, Tartusse, Viimsisse, Paidesse, Rakverre, Kuressaarde, Kärdlasse, Raplasse ja esimest korda ka Jõgevale.

Pärdi päevade kunstiline juht Tõnu Kaljuste ütles, et maailma muusikaüldsus tähistab aga 4. septembril Anton Bruckneri 200. sünniaastapäeva ja põhjusi, miks esitada Bruckneri muusikat koos Arvo Pärdi muusikaga, on mitu. «Peamine on muidugi see, et Bruckneri ja Pärdi kirikumuusika sobivad imeliselt ühte kavva. Nende mõlema heliloomingu nii-öelda juurestik on saanud toitu muusikaajaloost, eriti barokimeistritelt. Tähistagem siis Pärdi päevadel ühtlasi Bruckneri sünniaastapäeva!» lausus ta.

Kontserte annavad Pärdi päevade igaaastased esinejad, nagu Eesti riiklik sümfooniaorkester, Eesti filharmoonia kammerkoor, Tallinna kammerorkester, vokaalansambel Vox Clamantis. Vanalinna hariduskolleegiumi noortest muusikutest koosnev VHK keelpilliorkester dirigent Rasmus Puuri juhatusel on professionaalsete Eesti ja väliskollektiivide kõrval veel noor Nargenfestivali külaline, osaledes festivalil teist korda.

Väliskülalistest avab festivali Põhjamaade juhtiv barokkorkester Concerto Copenhagen ja taaskord on festivalil külas segakoor Latvija. Solistidena astuvad üles Eesti noored talendid Hans Christian Aavik ning klassikatähed Tähe-Lee Liiv ja Marcel Johannes Kits, Andres Kaljuste ja särav sopran Maria Listra.

Avakontserdil astub üles barokkorkester Concerto Copenhagen (CoCo), keda peetakse üheks maailma olulisimaks varajasele muusikale pühendunud koosluseks ja kes on hästi tuntud nii mängukvaliteedi kui ka mitmekesise repertuaari poolest.

CoCo mängib ajastu pillidel. Pikka aega on orkester koos Eesti filharmoonia kammerkooriga plaaninud varajase muusika kõrval esitada ka Arvo­ Pärdi loomingut, kelle esimesed tintinnabuli-teosed on võrsunud vanamuusikapinnasest toitu saades ning tulnud esiettekandele samuti ajalooliste pillidega. Kontsert on 2. septembril Tallinna Jaani­ kirikus.

Sel aastal esineb VHK noorteorkester koos särava soprani Maria Listraga neljal kontserdil üle Eesti. Dirigent Rasmus Puur ütles, et olla Pärdi päevadele tagasi oodatudon VHK keelpilliorkestrile suur tunnustus. «Sel korral avastame Pärdi muusikat koos inglise renessanss- ja barokkheliloojatega, kuivõrd Arvo­ Pärdil­ on Inglismaaga erilised seosed,» lausus ta.

Kontserdid on 3. septembril Haapsalu toomkirikus, 4. septembril Viljandi Jaani kirikus, 8. septembril Tallinna Jaani kirikus ja 10. septembril Arvo­ Pärdi keskuses Laulasmaal.

Ansambel Vox Clamantis koos dirigent Jaan-Eik Tulvega viib Arvo Pärdi muusikaga kava helilooja elukohadega seotud paikadesse, Paidesse ja Rakverre, aga ka Narva ja Viimsisse. A cappella koorile loodud teostega kõnnitakse Arvo Pärdi tintinnabuli-muusika jälgedes läbi kogu helilooja loomingu alates tema eriomase helikeele algusaastatest kuni kõige värskema kooriteoseni.

Kava juhatavad sisse gregoriaani antifon ja Pärdi teos «Da pacem, Domine» (ladina keelest ‘Anna meile rahu, Issand’), mille tekst – universaalne rahupalve – loob fooni kogu kontserdile praegusel rahutul ajal valu ja kannatust põhjustavate sündmuste valguses.

Jaan-Eik Tulve sõnul on Pärdi muusika kui põhjatu kaev, kust kõigil on alati võimalik midagi ammutada. «Vox Clamantis on laulnud tema muusikat aastakümneid ja leiab sealt ikka midagi uut. Sama lugu on publikuga. Tulevad uued põlvkonnad, kes saavad sealt just seda, mis neid sügavalt kõnetab,» lausus ta.

Kontserdid on 4. septembril Narva Aleksandri Suurkirikus, 5. septembril Viimsi kirkus, 10. septembril Rakvere kirikus ja 11. septembril Paide kirikus.

4. septembril, Austria helilooja Anton Bruckneri 200. sünniaastapäeval, külastab Eestit üks maailma juhtivaid koore, meie lõunanaabrite segakoor Latvija, kes oma kuulsa dirigendi Māris Sirmaisi juhatusel toob siinsete kuulajateni põneva kava Anton Bruckneri ja Arvo Pärdi loomingust.

Austria hilisromantiku ja Eesti nüüdismuusikahelilooja peamiselt vaimulikel tekstidel põhinevad teosed tulevad ettekandele Balti riikide professionaalsete kooride koostööprojekti käigus. Kontsert on Tallinna Jaani kirikus 4. septembril.

Anton Bruckneri 200. sünniaastapäev toob Pärdi päevade kontsertidele huvitavaid kõrvutusi. Tõnu Kaljuste seab koos Eesti riikliku sümfooniaorkestri ja Eesti filharmoonia kammerkooriga suhtesse sünnipärase Austria helilooja Anton Bruckneri ja Austria kodakondse Arvo Pärdi loomingu.

Kuigi heliloojate sünniaega lahutab 111 aastat, võib neid mõlemaid pidada oma sünniriigi nii üheks olulisimaks sümfonistiks kui ka vaimuliku muusika heliloojaks. Kontsertidel Tallinna ja Tartu kirikutes on need kaks suunda ühendatud nii Bruckneri esimeses missatsüklis kui palvetekstidele loodud Pärdi teostes.

Kontserdid on 6. septembril Tallinna Jaani kirikus ja 7. septembril Tartu Pauluse kirikus.

Tähe-Lee Liiv on üks eredamaid tõusvaid tähti Eesti pianistide seas. Arvo Pärdi muusikaga on noorel pianistil olnud kokkupuuteid juba lapsena Tallinna muusikakeskkooli ajast, rännak Pärdi maailmas on jõudnud nüüdseks eelmise aasta lõpus ilmunud debüütplaadini, millele on koondatud kogu helilooja klaverimuusika.

Pärdi päevade kontserdil on Liiv keskendunud Pärdi ja Bachi muusikale, raamides oma kava kummagi helilooja rohkem kui kahesajaaastase vahega loodud partiitadega.

Pärdi teoste esitamiseks on Liiv appi kutsunud praegu ühe tunnustatuima Eesti tšellisti Marcel Johannes Kitse. Kaks telekonkursi «Klassikatähed» võitjat teevad väikese karakterpalaga kummarduse ka tänavusele Austria juubilarile Anton Brucknerile tema 200. sünniaastapäeva puhul.

Kontserdid on 7. septembril Jõgeva kultuurikeskuses, 10. septembril Kuressaare muusikakoolis ja 11. septembril Kärdla kirikus.

Arvo Pärdi sünnipäeva eelõhtu on sisustatud tervenisti helilooja loominguga. Festivali kunstiline juht Tõnu Kaljuste koos Tallinna kammerorkestriga viib 10. septembril Rapla kirikusse sünnipäevalapse eri aastakümnetel loodud olulisimad keelpilliorkestriteosed.

Tagasi üles