Päästjad tegid kirikutele tiiru peale

Copy
Ambla Maarja kiriku kunstiväärtuste kohta said päästjad teavet koguduse õpetaja Tõnu Linnasmäe ja muinsuskaitseameti kunstipärandi nõuniku Kadri Taela käest.
Ambla Maarja kiriku kunstiväärtuste kohta said päästjad teavet koguduse õpetaja Tõnu Linnasmäe ja muinsuskaitseameti kunstipärandi nõuniku Kadri Taela käest. Foto: Muinsuskaitseamet

Muinsuskaitseamet on tänavu võtnud eesmärgi parandada koos pääste­ametiga kultuuri­väärtuslike hoonete omanike teadlikkust operatiiv­kaartidest. Nii võiski augusti teises pooles märgata kahe Järvamaa pühakoja juures pääste­autosid. Mitte seepärast, et päästjad reageerisid põlengule, vaid kirikurahvaga saadi kokku selleks, et päästjad just selliste juhtumite korral oskaksid võimalikult operatiivselt tegutseda.

Muinsuskaitseameti Järvamaa nõunik Madis Mikkor ja kunstipärandi nõunik Kadri Tael väisasid 23. augustil Türi ja Ambla kirikut, kus tutvustasid koos kirikuõpetajaga kohalikele päästemeeskondadele kultuuriväärtusi alates Türi kiriku hiljaaegu avastatud laemaalingutest kuni Ambla kiriku tornikelladeni. Peale selle nõustasid Mikkor ja Tael kirikuõpetajaid operatiivkaardi täitmise suhtes.

Nõunike sõnul on kohapeal käies võimalus aidata pärandihoidjatel hinnata nii oma hooneid kui ka raha- ja muid võimalusi, et nende kätesse usaldatud väärtusi paremini hoida. Samamoodi on hoonetega tutvuda ja omanikega kohtuda oluline päästjatele, kes saavad nii teada pärandi iseärasuste, ajalooliste hoonete eripärade ja väärtuste kohta.

Tagasi üles