Järva valla muuseumid kutsuvad Muuseumiteele seiklema

Copy
Piimandusmuuseumi pedagoog Heidi Arula (vasakul) ja juhatuse liige Anneli Siimussaar näitavad, kuidas koorest saab korraga võid ja petti. Muuseumiteel saab seda kõike kaasa teha Imavere asemel Albu mõisas.
Piimandusmuuseumi pedagoog Heidi Arula (vasakul) ja juhatuse liige Anneli Siimussaar näitavad, kuidas koorest saab korraga võid ja petti. Muuseumiteel saab seda kõike kaasa teha Imavere asemel Albu mõisas. Foto: Dmitri Kotjuh

Sel laupäeval toimuv Järva valla muuseumide ühisüritus Muuseumitee pakub kogu perele eriprogramme, põnevaid töötubasid ja ekskursioone.

Muuseumitee korraldusmeeskonna liige Merle Tombak rääkis, et sel aastal on ettevõtmises mõned uuendused ning muuseumidega saab kohtuda ka väljaspool nende tavapärast asupaika ning kogu üritus mahub ära ühte päeva. "Kultuuririkkuse aastale kohaselt on programm rikkalik. Kümme osalevat asutust teevad kava iseenda tegevusest ja soovidest lähtuvalt," märkis ta

Merle Tombaku sõnul tekkis idee muuseumid oma tegevuskohast välja tuua Eesti piimandusmuuseumi programmist „Kutsu muuseum külla“. „Sellest tulenevalt ongi nii Vargamäe muuseum kui piimandusmuuseum laupäeval tulnud välja oma põhikohast. Mõlemad teevad oma tegevusi seekord Albu mõisas,“ lausus ta.

Piimandusmuuseumi väärt idee „Kutsu muuseum külla“ sai tänavu tunnustuse muuseumide aastaauhinna ehk Muuseumirotiga kategoorias aasta muuseumihariduse edendaja. Albu mõisas saavad osalejad valmistada maitsvat võid ja proovida lehmalüpsi, nautida kirjanduslikke mänge ja tegevusi ning tutvuda ringkäigul Albu mõisaga.

Aravete külamuuseum osaleb Muuseumiteel, aga oma muuseumi uksi sel korral lahti ei tee. „Külamuuseum teeb seekord hoopis kultuuriloolist jalutuskäiku Amblas,“ sõnas Tombak. Raja läbimine võtab aega 20 - 40 minutit ning sobib kogu perele.

Mitmekülgset programmi pakuvad ka Järva-Jaanis asuvad muuseumid. Vanatehnika muuseumide keskuses toimuvad vabaõhukontsert ja giidiga bussiringid, kinomuuseum pakub kinoseansse ning koduloomuuseum Orina mõisas pühendab enda vaatemängulise programmi tehnikahuvilisele õpetajale Helmut Vajakasele, kes oli uuendusmeelne ja oma ajast ees.

Ajaloohuvilised saavad Müüsleri külas vaadata Eesti Vabadussõja teemalist näitust „Vabaduse tee“. Taas pakub lustlikke ekskursioone ja näituseid Kilplaste Koda, kus saab ka osaleda erinevates käsitöö õpitubades.

Päinurme koduloomuuseum korraldab seminari „Vaali Vabariik ja Hans Anton Schults“ ning toimub Schultsi muinasjuttude kogumiku esitlus. Läbi tasub minna ka Johan Pitka tubamuuseumist, kus näeb filmi, saab matkata ning naiskodukaitse töötoas erinevaid kriisiks valmistumise nippe ammutada.

Avatud on sel päeval siiski ka Tammsaare muuseum Vargamäel ja Eesti Piimandusmuuseum.

Muuseumitee kavaga saab tutvuda internetis aadressil muuseumitee.ee.

Tagasi üles