Suurpeol osalevad rahvamuusikud kogunevad Paidesse seminarile

Copy
Foto: Jüri Looring

Sel pühapäeval, 29. septembril saavad Paide Muusika- ja Teatrimajas kokku tulevasuvisel laulu- ja tantsupeol osalevate rahvamuusikute juhendajad, et esimest korda aimu saada, kuidas suvisel rahvamuusikapeol kavas olevad lood kõlama hakkavad.

Sarnased repertuaariseminarid toimuvad lähinädalatel ja -kuudel mitmel pool Eestis ka laulu- ja tantsupeol osalevatele erinevate kooride, orkestrite ja rahvatantsijate juhendajatele. Tegu on olulise etapiga laulu- ja tantsupeo mitmekihilisest õppeprotsessist.

Rahvamuusikapeo loomingulise juhi, Helin Pihlapi sõnul on rahvamuusikute õppeprotsess siiski pisut isemoodi. Esmalt sai osalejatele avaldatud õpperaamat, mis tutvustab peol kõlavate lugude pärimuslikke variante ja ajaloolist konteksti. Selle raamatu põhjal oli võimalik põhiviisid ära õppida, lugeda lisainfot nii nende lugude kui erinevate rahvamuusika valdkondade kohta ja kuulata arhiivisalvestusi. „Selle peo fookuses ongi rahvamuusika ise kogu oma mitmekülgsuses, seega tutvustati ka kevadel Zoomis toimunud esimesel seminaril just lugude pärimuslikke variante ning räägiti sellest, milline hakkab ühine teekond rahvamuusikute jaoks välja nägema,“ meenutab Pihlap.

Tagasi üles