Paide kohtu- ja riigimaja uuendamine oli ehitajale nagu sõit ajarattal

Copy

Eelmisel reedel avatud Paide kohtu- ja riigimajas pakuvad avalikke teenuseid 15 asutust, kes varem asusid viiel erineval pinnal üle linna. Renoveeritud ajaloolises hoones on uuendatud ruumiplaneeringut ja tehnovõrke, parandatud sisekliimat ja ligipääsetavust nii majas sees kui ka väljas. Samuti on hoone juurde loodud parkimisvõimalused.

“On hea meel, et riigi investeeringute toel on väärikas hoone saanud uue hingamise, töötajad kvaliteetse töökeskkonna ja Paide inimesed võimaluse mugavalt asju ajada ühes kohas. Riigimajja saavad koonduda riigi erinevad teenusepakkujad,“ sõnas rahandusminister Jürgen Ligi.

"1711. aastast ehitama hakatud ja 1789. aastal valmis saanud kreisikohtu hoones jätkub tänasest kohtupidamine, aga tähelepanuväärne on minu arvates ka noore Eesti Vabariigi hariduspüüdlus ja pärast vabadussõda selle maja koolina kasutusele võtmine," kinnitas justiits- ja digiminister Liisa Pakosta. "Mul on alati hea meel, kui riikliku tähtsusega kultuurimälestis on kasutuses, mitte ei seisa tühjalt," lisas Pakosta.

Riigi Kinnisvara juhatuse esimehe Tarmo Leppoja sõnul muudeti projekteerimise käigus linna ajaloolise hoone ruumiplaneeringut. „Varem olid asutused laiali viies erinevas asukohas Paide linnas. Oleme loonud ristkasutatavad koosoleku-, puhke- ja vestlusruumid, et ruumikasutus oleks võimalikult maksimaalne ja sääst halduskuludelt võimalikult suur. Väärikas hoone on saanud ka tublisti energiatõhusamaks,“ rääkis Leppoja.

"Paide kohtu- ja riigimaja uuendamine oli ehitajale nagu sõit ajarattal. Hoonete kompleks koosnes nimelt kolmest eri ajastul ehitatud hoone osast, kus avanes läbilõige erinevatest ajastutest. Oma ehituskultuuri ja kvaliteediga oli see ka ehitajatele põnevaks avastuseks ning väljakutsete rohkeks teekonnaks. Tänaseks on see põnev sõit läbi saanud ja finišiks on see muljetavaldava funktsionaalsusega kaasaegne riigimaja,“ sõnas Tartu Ehitus AS tegevjuht Alar Loo.

Paide riigimajas on asutuste ühine klienditeenindusala, kus külalisi võtab vastu infotöötaja. Samuti on hoones kasutamiseks kliendiarvutid, klienditeenindusletid ja vestlusruumid.

Paide kohtu- ja riigimajas on kokku 15 riigiasutust, nende hulgas näiteks Pärnu Maakohtu, Prokuratuuri, Tallinna vangla, Muinsuskaitseameti, Sotsiaalkindlustusameti, Terviseameti, Maksu- ja Tolliameti, Töötukassa, Haridus- ja Nooreameti, Maa-ameti, Rahvakultuuri Keskuse, Tööinspektsiooni, Riigi IT Keskuse, Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi kohalike omavalitsuste osakonna ning loodava Maa- ja Ruumiameti töökohad. Riigimajas on töökohti kokku ca 78 töötajale, sh avaliku sektori töötajatele mõeldud 8 kaugtöökohta, mis pakuvad mugavat ja turvalist võimalust oma tavatöökohast eemal tööd teha.

Paide kohtu- ja riigimaja fuajeed kaunistab Riigi Kinnisvara kunstikonkursi võidutöö Mai Sööt-Arslani installatsioon „Tuvid“. Hoone projekteerija on KOKO arhitektid OÜ, arhitektid Raivo Kotov ja Ingrid Viskus, sisearhitekt Liisi Murula-Kerstna. Ehitajad AS Tartu Ehitus ja Tera Ehitus OÜ. Omanikujärelevalvet teostas AS Infragate Eesti.

Riigimajja investeeriti 7,4 miljonit eurot, millele lisandub käibemaks.

Tallinna tn 18 hoone asub muinsuskaitsealal ning on kinnismälestis. Tallinna tn 18 maja saab pidada üheks vanimaks kivihooneks Paides. Tegemist on kubermanguarhitekt J. Chr. Mohri tüüpprojekti järgi varaklassitsistlikus stiilis 1790. aastal valminud kohtuhoonega.

Tagasi üles