Rasedad saavad taas joogat harrastada

Copy
Järvamaa lapseootel naised saavad ämmaemand Kadi Jõhve juhendamisel enne lapse ilmaletulekut jooga abil oma keha tunnetama õppida ning saada sünnituseks praktilisi nõuandeid.
Järvamaa lapseootel naised saavad ämmaemand Kadi Jõhve juhendamisel enne lapse ilmaletulekut jooga abil oma keha tunnetama õppida ning saada sünnituseks praktilisi nõuandeid. Foto: Järvamaa haigla

Järvamaa haigla kutsub lapseootel naisi juba esmaspäeval 21. oktoobril osa saama rasedate joogast ja sünnituseks ettevalmistavast töötoast. Kevadel pälvis ämmaemand Kadi Jõhve juhendamisel toimunud sarnane ettevõtmine rohkelt kiidusõnu.

Järvamaa haigla ämmaemandusjuht Keidy-Anet Lavrikov rääkis, et tegi selle aasta algul peaarst Külvar Mandile ettepaneku taaselustada haiglas rasedate võimlemine ja lapsesaamiseks ettevalmistav kursus. "Osalesin eelmisel aastal koos raseda sõbrannaga ämmaemad Kadi Jõhve rasedate töötoas ja pistsin igaksjuhuks tema kontakti taskusse. Just teda ma tahtsingi Mandile soovitada," meenutas ta.

Ämmaemand ja sünnituseelne jooga juhendaja Kadi Jõhvet teatakse praktiliste töötubade läbiviijana üle Eesti.
Ämmaemand ja sünnituseelne jooga juhendaja Kadi Jõhvet teatakse praktiliste töötubade läbiviijana üle Eesti. Foto: Järvamaa haigla

Aga enne veel, kui Lavrikov jõudis Kadi Jõhve nime mainida, teatas peaarst Mand, et teab selleks igati sobilikku inimest. "Minu suureks üllatuseks oligi see inimene just Kadi Jõhve. See oli kindel märk, et peame just Jõhve Järvamaa lapseootel naisi õpetama tooma," sõnas ta.

Lavrikovile teadaolevalt pole rasedate võimlemises Järvamaa naistele midagi uut. Seda on Järvamaa haiglas tegelikult ammustest aegadest tehtud. "Rasedate võimlemisega alustas esmakordselt Järvamaa haiglas tolleaegne ämmaemand Terje Vestung ning hiljem viis võimlemist läbi ämmaemand Tiina Jõe, kes selle aasta kevadest pensionipõlve naudib," rääkis ta.

Hiljem võttis võimlemistunnid üle ämmaemand Kerli Graubner ning tegi seda edukalt kümnekonna aasta jooksul. Ajanappuse ning osalejate ebastabiilse arvu tõttu jäi tunde järjest harvemaks kuniks need sootuks lakkasid toimumas. "Ämmaemandad meenutasid, et juba Terje Vestungi ajal oli kordi, kus saali ei mahtunud rasedad äragi, kuid samas oli ka perioode, kus kaasategijaid oli vaid kaks," lausus ta.

Fakt on see, et kuni selle aastani oli rasedate võimlemisega pikem paus. Tänavu märtsis tuligi Kadi Jõhve, kes töötab Rakveres ämmaemandana ja on rasedusaegse vinyasa jooga juhendaja, Järvamaa haiglasse esimest korda lapseootel naistele rasedusaegse jooga töötuba. "Juba esimene töötuba läks äärmiselt hästi. Soovijaid oli rohkem, kui meie ruum mahutas. Tagaside naistelt oli üksnes positiivne," rõõmustas Lavrikov.

Keidy-Anet Lavrikov tutvustas, et töötuba kujutab endast kombinatsiooni mitmetest tehnikatest ja ämmaemanda nõuannetest, kuidas saab naine end ootusajal paremini toetada. "Ühiselt praktiseeritakse joogat, hingamisharjutusi ning treenitakse vaagnapõhjalihaseid. Juttu tuleb põgusalt naise anatoomiast ja füsioloogiast raseduse ning sünnituse ajal, et mõista oma kehas toimuvat paremini ja seeläbi iseennast aidata ja toetada," selgitas ta.

Rasedusaegne jooga aitab Lavrikovi sõnul ennetada ja leevendada vaevuseid ja ebamugavust. Suurendab rahulolu ja õnnetunnet, aitab kergemini lõdvestuda ja pingeid vabastada. Selle tulemusena on võimalik hirmude vabam rasedus ja sünnitus ning parem valutaluvus. Samuti on sünnitusest taastumine kiirem.

Kadi Jõhve juhendamisel õpivad naised raseduse ajal oma keha paremini tundma.
Kadi Jõhve juhendamisel õpivad naised raseduse ajal oma keha paremini tundma. Foto: Järvamaa haigla

Uus rasedatele mõeldud jooga on toimumas juba 21.oktoobril kell 17.30 - 19.30 Järvamaa haiglas. Osalemine on sobilik igal raseduse trimestril ja ennast saab kirja panna aadressil kadijohve@gmail.com või helistades telefonil 56240022.

Keidy-Anet Lavrikov märkis sedagi, et ämmaemand Tiina Jõe juhendamisel toimus aastaid tagasi ka rasedate vesivõimlemine Sookure lasteaia basseinis. Ka see tore tava on remondi järgselt peatunud. "Oleksime äärmiselt rõõmsad, kui leiaksime inimese, kes sellist teenust taas pakkuda sooviks," lausus ta.

Tagasi üles