Saagini jõudmine nõuab teadmisi, aega ja kannatust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristo Kivisoo / Järva Teataja

Järva Teataja töötajate plaan omakasvatatud taimedega lillelaadale minna paistab mõnel õnnestuvat paremini kui teisel. Mis on valesti läinud ja mida edasi teha, õpetab aiandusspetsialist Liivi Lohvart.

Kaks nädalat tagasi pistsid Järva Teataja töötajad mulda lille- ja köögiviljaseemneid, et lillelaadale tellijatega kohtuma minnes oleks põnevaid taimi kaasa võtta.
Toimetuse köögi aknalaud rohetab nüüd iga päevaga aina rohkem. Mõned seemned paistavad veel mullas idanevat, sest üles on tulnud vaid üksikud taimehakatised, teised kasvavad nii metsikult, et kõigi nende eraldi pottidesse pikeerimine võtaks meeletult aega ja tööd ning täidaks taimepotikestega rohkem aknalaudu, kui majas on.

Mida arvas aiandusspetsialist Liivi Lohvart Järva Teataja rohenäppude tööst?

• Meriti põõsastomatid on ilusad tugevad ja pontšakad, aga vajavad kohe ümber istutamist (mulda kuni idulehtedeni).
• Tiidu võimsad tomatitaimed peaks köetavas kasvuhoones juba maas olema, mitteköetavasse istutamiseks tuleb oodata natuke soojemat ilma, istutatud taimede kohale tuleks tõmmata nöör ja üle selle panna katteloor, et taimed jääksid kui telgi alla.
• Marika tubakalilled, mida on üles tulnud vähemalt paarsada taime, vajavad hädasti pikeerimist. Ühte plastikpotti võib panna kolm-neli taime.
• Maarika suhkrulehti on üleval vaid kaks. Lohvart soovitas varuda kannatust, jätkuvalt kasta ja kilega katta. Samas võib juhtuda, et osa seemneid ei võrsugi, sest muld jäi enne külvi kinni tampimata, seemned võisid langeda jämeda struktuuriga mullas sügavale ja neil ei pruugi olla võrsumiseks jõudu.
• Kuido kibepiprataimi on samuti vaid kaks. Soovitus on sama: jätkuvalt kasta ja katta, anda sooja ja valgust. Ümberistutamisest tuleks hoiduda, taimed peaks õigel ajal istutama kohe kasvukohta.
• Merili füüsalitaimi on kokku umbes sada, ka neid peaks hakkama pikeerima. Lohvarti kogemus näitab, et Eestis pole füüsalit lihtne kasvatada, sest meie jahedas kliimas ei kipu see hästi viljuma.
• Anu basiilikutaimi on pakil lubatud 120 asemel väljas täpselt 49. Need vajavad pikeerimist, aga maha ei tohiks neid enne mai lõppu istutada. Basiilik on kapriisne Vahemere-taim, mis vajab suve läbi ööseks kattelooriga katmist ja mille kasvukoht peab olema tuulevaikne. Basiilikut tasub kasvatada kas kasvuhoones või nn uputatud ürdipeenras, millel on raamistik ümber.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles