Ebaseaduslik söevabrik annab päästjatele tööd

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vao söevabrik on mitmel korral süttinud.
Vao söevabrik on mitmel korral süttinud. Foto: Kaspar Pokk/Kanal 2

Järvamaal Koeru vallas Vaol läks taas põlema ebaseaduslikult tegutsev söevabrik, mis hoolimata mitmetest tulekahjudest ja ametnike sekkumistest justkui ei kavatsegi oma tegevust lõpetada. Söevabrikuna tegutsev ettevõte on registri järgi tegelikult kartulihoidla.

Vaol tegutsev söevabrik on erinevatel andmetel põlenud viimaste aastate jooksul juba vähemalt neli või viis korda, lisaks on 3. astme väljakutse antud ka siis, kui mõni korsten normaalselt ei tööta ja ruumid on suitsu täis, näiteks nagu esmaspäeval kella 21.30 ajal.


Kuna tegemist on tööstushoonega, hakkasid kolmanda väljasõidu astme järgi sündmuskohale sõitma Paide, Koeru, Aravete ja Väike-Maarja päästjad, lisaks veel vabatahtlikud ja kiirabitöötajad.
Esimesena sündmuskohale jõudnud Koeru päästekomando päästjad tegid kindlaks, et kuigi ruumid olid paksu suitsu täis ning kõik see tuli katuse alt ja seinte juurest välja, ei olnud hoones ohtlikku põlengut. Kuna söevabrikust tõusvat suitsu oli vähemalt kilomeetri kaugusele näha, jäi kohalikele petlik mulje, justkui oleks vabrikus põleng.


Sama söevabrik põles viimati veidi rohkem kui kuu aega tagasi ehk ööl vastu 18. aprilli. Hoolimata erinevatest ettekirjutustest ei ole firma juhid teinud aga midagi selleks, et oma tegevus seaduslikuks muuta. Koeru vallavanem Väino Tippi kinnitas Kanal 2-le, et mingit maksuraha sealt ettevõttest ei laeku, töötajad tuuakse Vaole teistest maakondadest ning nad vahetuvad pea iga nädala tagant.
Tippi lisas, et omanikega on suheldud vaid kirja teel, näost näkku ei ole nendega suheldud. Tippi kinnitusel ei anna omanikud ennast näole.


Vallavanem loodab peagi kohtuda päästeameti esindajatega, et ühiselt nõu pidada, kuidas käituda ja mida antud ettevõttega teha. Väino Tippi loodab, et ettevõtet saab tekitatud olukorra eest karistada ja neile näiteks trahv kirjutada.


Hoolimata sellest, kas sellise vabriku tegevus on seaduslik või mitte, peavad päästjad tulekahju korral kindlasti reageerima. Kuna tegemist on tööstushoonega, antakse päästjatele kolmas väljasõidu aste. Arvestades reageerivaid jõude, läheb sellise hoone kustutamine ja ka niisama, suitsu peale välja sõitmine maksma tuhandeid eurosid maksumaksja raha.


Kuigi esmaspäeva õhtul kirjutasid Koeru päästjad välja akti, mille kohaselt ei tohiks söevabriku ehk registri järgi kartulihoidla ruumides tuld enam teha, põles kohalike kinnitusel juba 24 tundi pärast päästjatele tehtud viimast väljakutset ehk teisipäeva õhtul kella 22 paiku taas sama hoone kateldes tuli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles