Majandussurutis jätab Paide lapsed suvel palgata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui eelmisel aastal maksti Paide linna töö- ja puhkelaagris kuulutuste posti puhastanud lastele veel palka, siis tänavu tuleb osalejatel leppida vaid võimalusega osaleda laagri meelelahutusprogrammis.
Kui eelmisel aastal maksti Paide linna töö- ja puhkelaagris kuulutuste posti puhastanud lastele veel palka, siis tänavu tuleb osalejatel leppida vaid võimalusega osaleda laagri meelelahutusprogrammis. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Seoses majanduslangusega Paide lastel sel suvel linna töö- ja puhkelaagrist raha loota pole. Teised omavalitsused tahavad vähendada kohtade arvu.

Paide avatud noortekeskuse juhataja Margit Udam ütles, et linnaeelarve on piiratud, mistõttu tuli teha valikuid, aga laste töötasud sel korral valituks ei osutunud.


Udami ütlust mööda tuleb laager ka sel suvel, aga töötasu pole mitte raha, vaid korralik kõhutäis ja põnev vaba aja programm. «Kui on huvilisi lapsi, kes sellegipoolest osaleda tahavad, siis see võimalus on täiesti olemas,» märkis ta.


Täpsemat teavet laagri kohta soovitas Udam küsida aprillis. «Pole midagi parata, praeguses olukorras peame kõik järeleandmisi tegema,» lausus ta. «Lastel tuleb sel suvel rohkem sporti teha ja otsida muid tegevusi, mis suuri väljaminekuid ei nõua.»


Eelmisel aastal võttis linnalaagrist osa 140 last, eelmistel aastatel on olnud tööd pakkuda rohkematelegi.


Türi vald maksmast ei loobu


Lõuna-Järvamaa õpilasmaleva projektijuht Erika Teras kinnitas, et Türi vallas töö- ja puhkelaagrid ära ei jää ning lapsed teenivad ka seekord miinimumpalga järgi tunnitasu 27 krooni.


Kui palju lapsi laagrisse mahub, pole veel selgunud, sest Eesti noorsootöö keskusse saab õpilasmaleva taotluse teha alles aprillis.


Samas on teada, et vald toetab laagrit. «Praegu ongi nii, et vald maksab töötasu ja meie otsime projektidega võimalusi vaba aega sisustada,» märkis Teras.


Siiski lausus ka Teras, et laagrikohti võib jääda vähemaks ja võimalik, et mõni laager jääb üldse ära. Praegu plaanib Türi vald tööd anda 60 lapsele. Töölaagrites saavad tööd selle piirkonna lapsed, kus laager tuleb.


Kui projektide toetussummad vähenevad, jääb Terase ütlust mööda ka vaba aja programm vallakesksemaks, sõidud lühemaks ja suhtlemised omavaheliseks. «Alati ei peagi kaugele sõitma, meil on siin endal ka palju võimalusi,» lohutas ta. Kindlasti plaanib Teras osaleda Eesti õpilasmalevate kokkutulekus.


Koeru noorsootöötaja Aive Volter lubas, et laste töölaager tuleb samasugune nagu eelmistel aastatel, kuid seoses majanduskriisiga võetakse vastu kümme last vähem ehk 30 asemel 20. «Kindlasti on soovijaid rohkem, ilmselt peame siis loosi tõmbama, kes saab ja kes mitte,» ütles ta.


Albu noorsootöö- ja lastekaitsespetsialist Leho Rohtla märkis, et laste palka tänavu ei tõsteta ja möödunud suvel käinud 55 lapse asemel pääseb laagrisse umbes 40 last.


Rohtla lausus, et töölaager peab kindlasti tulema, sest tööharjumuste kujundamine ja töökasvatus on olulised eesmärgid, mida arendada.


Järva-Jaani keskkonnanõunik Margit Porkovski ei saanud veel kindlaid lubadusi jagada, sest ootab vastust Keskkonnainvesteeringute Keskuselt, kuhu ta laagri tarbeks projekti esitas. «Usun, et meid siiski toetatakse, vastasel juhul vallal ilmselt raha laagrit korraldada ei jätku,» ütles ta.


Porkovski märkis, et kui kõik hästi läheb, on töölaagrisse oodatud 20 last.


Noorsöötööd korraldada on raske


Midagi kindlat ei osanud öelda ka Imavere valla noorsootööspetsialist Reima Nõmmik. «Ei julge lubada, kas sel aastal üldse midagi tuleb,» lausus ta. «Kas vald raha leiab, on praegu veel lahtine, mistõttu on lahtine ka laagri tulek.»


Nõmmik ütles, et vallas noorsootööd korraldada on üldse keeruline, sest omavalistustel pole kohustust seda rahastada. «Muud polegi, kui hoian pead kinni ja mõtlen: issand jumal, mis nüüd saama hakkab. Kogu aeg üks suur kokkuhoid!» tunnistas ta.


Möödunud aastal käis Imavere laagrites 20 last ja tööd, mida teha, leiaks Nõmmiku meelest ka tänavu.


Mõneti paremas seisus on Ambla valla noorsootöötaja Annika Rohi, kes loodab laagrisse võtta möödunud aasta 20 lapse asemel kuni 30 last ja pikendada laagris oleku aega nädalalt kahele nädalale. «Kui selgub, et me nii palju toetust ei saa, siis päris 30 siiski mitte, aga sama palju kui eelmisel aastal võtame kindlasti,» lubas ta.


Rohi ütles, et vajadus töö- ja puhkelaagri järele on suur ja noortele meeldib see väga. Ka tööd, mida teha, oleks küllaga, näiteks ootavad lõpetamist möödunud aastal alanud kalmistu heakorratööd.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles