Muuseum lehvitab lippe

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristo Kivisoo/ Järva Teataja

Täna kell kaks päeval avab Järvamaa muuseum lippude näituse «Muuseum lehvitab».

Programmijuht Terje Truska selgitusel toob muuseum selle näitusega Eesti Vabariigi 95. aastapäeva künnisel fondist välja eriilmelisi ja erinevatesse ajastutesse kuuluvaid lippe. Olgu need siis Eesti riigi, koolide, äriühingute, väeosade, seltside või organisatsioonide lipud.

«Muuseumi kogu umbes viiekümnest lipust  eksponeerime ligi paarikümmet, mille juurde kuuluvad ka ajaloolised fotod, esemed ja lippudega seotud lood,» lisas Truska.

Ajaloost on teada, et lippude ajalugu küündib 3000 aasta taha. «Meie näitusel on vanimad Järva-Peetri ja Ambla meeskoori lipp, millega nad käisid käidi 1869. aastal esimesel üldlaulupeol,» selgitas Truska. «Väärikaim on kindlasti Ambla vallakirjutaja E. Järgi 1944. aastal peidetud ja 1994. aastal muuseumile annetatud sinimustvalge lipp. Põnevaim lugu on ehk Järvamaal loodud sidepataljoni lipul.»

Truska märkis, et Järvamaa muuseumi fondis on punalippegi. «Nõukogude aeg soosis lippude kasutamist lasteasutustes, töökollektiivides ja miitingutel,» lisas ta.

Näituse koostamisest on osa võtnud kõik muuseumi töötajad, selle kujundas Krista Kollo OÜst Illustrator. Rahaga toetas Eesti kultuurkapitali Järvamaa ekspertgrupp. Näitus jääb üles 25. märtsini (JT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles