Riigikaitsest huvitatuid ootab Arvamusfestivalil kaitsepoliitika ala

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvamusfestival - Teine päev
Arvamusfestival - Teine päev Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Eesti NATO Ühing, Kaitseministeerium, Rahvusvaheline Kaitseuuringute Keskus, Sinu Riigi Kaitse ning Ukraina rahvuslik infoagentuur Ukrinform (Украинское национальное информагентство Укринформ) kutsuvad Teid 10. augustil 2018 Paides toimuvale Arvamusfestivali kaitsepoliitika alale.

Kaitsepoliitika ala programmis leiavad aset julgeolekut puudutavad teemad. Julgeolek on Eesti riigis oluline teema, mida avalikult tõstatada, sest meid ümbritsev maailm on pidevas muutumises, sellest tulenevalt iialgi ei tea, millal võib varitseda oht ning alati tasub olla teadlik teemades, mis puudutavad meie riigi julgeolekut. Arutelud toimuvad reedel, 10. augustil, Paide Vallitorni kõrval oleval kaitsepoliitika alal kell 12:00-19:30.    

Reedel käsitletakse teemasid naiste osalemisest kaitseväes kuni Eesti ja Ukraina infoväljade võrdluseni. Kaitseministeeriumi poolt korraldatavas arutelus tuleb jutuks naised ja kaitsevägi. Kas ja millisel kujul peaks Eestis naisi riigikaitsesse kaasama? Sellele ja paljudele teistele küsimustele leiate vastuse just Kaitseministeeriumi arutelul osaledes. Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse arutelus tuleb arutlusele rahvadiplomaatia – kas selles võib peituda võti edendamaks Eesti julgeolekut? Mida saab tavainimene julgeoleku jaoks ära teha? Eesti NATO Ühingu arutelus uuritakse millisest positsioonist leiab end tänasel päeval NATO. Kas NATO suudab ajaga kaasas püsida ning olles samal ajal ühtne? Sellele ning ka paljudele teistele NATO-ga seotud küsimustele leiab vastused just Eesti NATO Ühingu poolt korraldatavas arutelus. Sinu Riigi Kaitse viib läbi rollimängu NATO läbirääkimisoskuste kohta rahvusvahelistes kriisides, mis toimub väljamõeldud riigi näite põhjal. Ukraina rahvuslik infoagentuur Ukrinform (Украинское национальное информагентство Укринформ) poolt korraldatavas arutelus hakatakse võrdlema Eesti ja Ukraina infoväljasid.

Arvamusfestivali Kaitsepoliitika ala kava ja arutelude lühitutvustused 10.08.2018:

12.00-13:30 Naised kaitseväes- utoopia, reaalsus või luupainaja?

Ajalugu tõendab, et naisi on vähemal või rohkemal määral kaitsejõududes alati olnud. Viimasel kümnendil on aga ülemaailmselt riigid hakanud astuma suuremaid samme, toomaks sooperspektiivi rohkem oma kaitsevägedesse. Kaasaegse riigina on ka Eesti selles osas teadlikumaid otsuseid teinud, nii seadusandluses kui edendades üleüldist teadlikkust teema olulisusest. Siiski tekib veel paljudes küsimus – miks? Põhiseaduse järgi on riigikaitse kogu rahva asi, kuid hetkel on see kohustuseks pandud vaid umbkaudu poolele meie ühiskonnast. Me räägime küll võrdõiguslikkusest, valikuvabadusest ning soolisest integratsioonist kõigis töövaldkondades ning ka kaitsevägi ei peaks organisatsioonilises mõttes olema mingi erand. Kuid kas reaalsus jõuab nende trendidega sammu pidada? Kas ja millisel kujul siis ikka peaks naisi riigikaitsesse kaasama? Kas ühiskonnana mõtleme seda tõsiselt või on see pelgalt üks võimas hüüdlause? Naiskaitseväelane tänapäeva Eestis – kas pigem soorollide purustaja või kehtestaja? Naised ja ajateenistus – Milline võiks olla Eesti suund - kas praegune vabatahtlik süsteem või hoopis kohustuslik kõigile, võttes eeskuju riikidelt näiteks nagu Norra? Milline on tegevteenistus naise jaoks nii Eestis kui välismissioonidel? Kutsume Eesti rahvast neil teemadel avameelselt arutlema.

Arutelu keel: Eesti

Arutelu juht: Liisa Past (RIA)

Osalejad: Arni Alandi (ERR), Margot Künnapuu (Eesti Kaitsevägi), Daisi Želisko (KV Värbamiskeskus), Märt Koik (teater Must Kast)

Korraldaja: Kaitseministeerium, info@kaitseministeerium.ee

13.30-15.00 Rahvadiplomaatia – kas üks Eesti julgeoleku alustala?

Kriis ei hüüa tulles, aga kui see käes, on vaja, et sõbrad appi tuleksid. Nii on ka riikidega, suuremate julgeolekualaste kriiside puhul on Eestile kindlasti oluline meie liitlaste toetus ja maailma avalikkuse objektiivne informeeritus. Jättes seekord kõrvale riigiasutuste (peamiselt VäM ja EAS) tegevuse, on diskussiooni eesmärk uurida, kuidas saavad panustada tavainimesed, igaüks meist. Kuidas jõuab info Eestist maailmasse? Mil määral me kujundame reisides oma riigi näo? Kas meil on selles vastutus ja kas me tunnetame seda? Millist meediateadlikkust selleks vaja on?

Arutelu keel: Eesti

Arutelu juht: Indrek Treufeldt (ERR)

Osalejad: Hannes Rumm (Välisministeerium), Martin Jaško (Riigikantselei), Ivo Juurvee (Rahvusvaheline Kaitseuuringute Keskus), Andrei Korobeinik

Korraldaja: Rahvusvaheline Kaitseuuringute Keskus, ivo.juurvee@icds.ee

15:00-16:30 NATO, kas tuleviku garant või mineviku pantvang?

Eesti riigikaitse tugineb kahele sambale – Eesti kaitsevõimele ning NATO kollektiivkaitsele. Eesti kaitsevõime küpsuseksam „Siil“ tõi kevadel kokku enam kui 18000 meest ja naist. Kas ka teine sammas – NATO – on hea tervise juures? NATO on suutnud end Külma Sõja järgsel ajal korduvalt uuesti leiutada. 1990-ndate alul alustati partnerlussuhete arendamist, 90-ndate teisel poolel oli organisatsioon tegev Balkani sõdade lõpetamises ning võeti suund Alliansi laienemisele. 11. septembri 2001 järel sai NATO peamiseks töötandriks Afganistan. Vene agressioon Ukraina vastu ning Krimmi okupeerimine ja annekteerimine pöörasid NATO taas näoga Euroopa poole. Selle tulemuseks on NATO eelpaigutatud väed Balti riikides ja Poolas. Kas Põhja-Atlandi Allianss on hea tervise juures? Kas ta käib ajaga kaasas või on sellele jalgu jäänud? President Trump on Euroopat korduvalt USA julgeoleku kulul elamises süüdistanud, kuid oodati tema suust kinnitust USA pühendumusest kollektiivkaitsele. Vene Föderatsiooni president Putin süüdistab NATO-t agressiivsetes plaanides ja Venemaa ümberpiiramises. Paneelarutelu annab võimaluse otsida vastuseid järgmistele küsimustele: 1. Kas NATO suudab ajaga kaasas püsida? 2. Kas eelpaigutatud väed lisavad stabiilsust või, kuna Kreml vaatab seda agressiivse sammuna, viib suhete pingestumisele? 3. Kas Euroopa liitlased suudavad end kokku võtta ja riigikaitsesse piisavalt investeerida? 4. Kas NATO kujutab endast ohtu Venemaale? Ja kas Venemaa kujutab endast ohtu NATO-le? 5. Kas NATO suudab püsida ühtsena?

Arutelu toimumist toetab Konrad Adenaueri Fond.

Arutelu keel: Eesti, tõlge vene keelde

Arutelu juht: Sven Sakkov (Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse direktor)

Osalejad: Kyllike Sillaste-Elling (Eesti suursaadik NATO juures), Margus Tsahkna (Riigikogu riigikaitsekomisjoni liige), Yana Toom (Euroopa Parlamendi liige)

Korraldaja: Eesti NATO Ühing, krista.mulenok@eata.ee

16:30-18:00 НАТО – это Мы: ролевая игра по переговорам о международном кризисе

Vahemere ääres asuv Pravdija on NATO liige aastast 2015. See lõunamaine väikeriik sattus ühel päeval massiivsete küberrünnakute alla. Sotsiaalmeedias levivad üleskutsed rahvaprotestideks Pravdija pealinna tänavatel. Äärmuslased nõuavad Pravdija lõunapoolse piirkonna üleandmist naaberriigile Vrusija, mida kahtlustatakse küberrünnakute korraldamises. Washingtoni lepingu 4. artiklist lähtudes, taotleb Pravdija erakorraliselt välknõupidamisi liitlastega, kellelt otsib tuge. Kuidas hindab olukorda NATO? Kes liitlastest näitab solidaarsust? Kuidas toimuvad pingelised konsultatsioonid Brüsselis NATO peakorteris? Tule ja osale liitlasriigi esindajana mängulises NATO konsultatsioonis!

Arutelu keel: Vene

Korraldaja: Sinu Riigi Kaitse, grigori.senkiv@kaitsen.ee

18:00-19:30 Полезное сравнение: информационные поля мирной Эстонии и воюющей Украины

Arutelu keel: Vene

Arutelu juht: Олег Кудрин (Таллинн-Рига-Киев), собкор Укринформа в странах Балтии и РФ. Эксперты в аудитории – представители украинской диаспоры Эстонии (Вира Конык, Сергей Ищенко, Таллинн)

Osalejad:   “Системные недостатки русскоязычного медиа-пространства Эстонии. Медиагигиена". Александр Смирнов (Таллинн), медиаэксперт.  "Важность точных определений (на примере – «ополченцы», «сепаратисты» или «российские оккупанты»)". Евген Цыбуленко (Таллинн), профессор международного права, председатель Украинского землячества Эстонии. "Попытки российских СМИ влиять на внутриполитическое развитие в Эстонии", Олег Самородний (Хийумаа), журналист, аналитик, член правления Baltic Center for Russian Studies.

Korraldaja: Ukraina rahvuslik infoagentuur Ukrinform (Украинское национальное информагентство Укринформ), olviku77777@gmail.com

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles