Leia kodule lähim valimisjaoskond kaardirakendusest

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu valimised 2019
Riigikogu valimised 2019 Foto: Graafika

Juba täna algab riigikogu valimiste e-hääletus ja eelhääletus maakonnakeskustes. Kaardirakendusest saab vaadata, kus asub elukohale lähim valimisjaoskond ja millal seal hääletada saab. 

 

Eestis elavatele valijatele määrati valimisjaoskond nende aadressiandmete alusel, mis olid rahvastikuregistris 1. veebruari seisuga. „Veebiaadressil valimised.rahvastikuregister.ee saab oma rahvastikuregistrisse kantud aadressi sisestades näha enda elukohajärgse valimisjaoskonna infot. See rakendus on valijale abiks nüüd juba teisi valimisi järjest,“ selgitas siseministeeriumi rahvastiku toimingute osakonna juhataja Enel Pungas. Eelhääletuse ajal on võimalik hääletada ka teistes valimisjaoskondades peale oma elukohajärgse valimisjaoskonna. Seega sisestades eelhääletuse ajal enda asukoha aadressi, saab leida endale lähima jaoskonna.

Kaardirakenduse töötas eelmisteks kohalikeks valimisteks välja siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskus (SMIT). SMITi rahvastikuteenuste osakonna juhataja Ene Jürjeri sõnul võtsid inimesed e-kaardirakenduse hästi vastu. „Eelmistel valimistel, kui kaardirakendus oli esimest korda kasutusel, kasutati seda üle 73 000 korra. Rakenduse  kaardikihid võimaldavad saada ülevaadet, kus hääletada, kui inimene soovib hääletada väljaspool elukohta või maakonnakeskuses või kui inimese aadress rahvastikuregistris on omavalitsuse täpsusega,“ lisas Ene Jürjer.

Rakenduses on kirjas nii valimisjaoskonna aadress, lahtiolekuaeg kui ka see, kas jaoskonnas saab eelhääletada või on jaoskond lahti ainult valimispäeval. Samuti saab vaadata hääletamisruume kohalike omavalitsuste kaupa. Rakenduse ülal paremas nurgas on link ka eesti.ee portaalile, kust igaühel on võimalik vaadata temaga seotud valimisinfot. 

Tänavustel riigikogu valimistel on hääleõiguslikke inimesi 958 600. Riigikogu valimised on 3. märtsil. E-hääletus ja eelhääletus maakonnakeskustes algavad 21. veebruaril ja eelhääletus kõikides jaoskondades 25. veebruaril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles