Relvavennad mälestasid 15 aastat tagasi Iraagis hukkunud Andres Nuiamäed

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nooremseersant Andres Nuiamäe haud asub kodukohas Järva-Madise vanal kalmistul.
Nooremseersant Andres Nuiamäe haud asub kodukohas Järva-Madise vanal kalmistul. Foto: Tiit Reinberg / Järva Teataja

28. veebruaril 2004. aastal patrullis 21aastane Albu noormees Andres Nuiamäe koos 11 ESTPLA-8 kaitseväelasega Iraagis Bagdadis Abu Ghuraybi turu lähistel. Kaitseväelastele oli see Iraagis nende igapäevatöö.

 

Kell 20.55 plahvatas eestlaste ligiduses omavalmistatud lõhkekeha, mis tappis Andres Nuiamäe. Temast sai esimene Eesti kaitseväe välismissioonidel ja Iraagi sõjashukkunud sõjaväelane. Loe edasi siit!

Eile, täpselt sel päeval, mil sellest traagilisest sündmusest sai 15 aastat, mälestasid 1. jalaväebrigaadis teenivad Scoutspataljoni kaitseväelased oma relvavenda.

“N-srs Andres Nuiamäe oli minu jao liige ja sõber, kellele võisin igas situatsioonis kindel olla. ESTPLA-8 missioon Iraagis oli intsidentiderohke ja ohtlik. Võitlus, kes-keda, käis iga päev. Kahjuks, 28 veebruaril 2004. aastal n-srs Nuiamäe langes. Tema elu lõpetas vastase isevalmistatud lõhkekeha. Meie kohus on nii Andrest, kui ka teisi langenuid mäletada. See on meie scoutside kohus. See on vähim, mida me nende jaoks saame teha, sest nemad on andnud suurima panuse ja see on elu,” ütles rivistusel Scoutspataljoni veebel vanemveebel Ivo Petjärv.

Nooremseersant Andres Nuiamäe kaastunderaamat.
Nooremseersant Andres Nuiamäe kaastunderaamat. Foto: AFP / Scanpix

Scoutspataljoni kasarmute seintelt vaatavad mustvalgetelt portreepiltidelt noored mehed. Mehed, kelle elutee lõppes välismissioonidel. Vanemad teenijad räägivad noorematele scoutidele lugusid nendest, kelle peale võis alati loota. Nendest, keda ei asenda mitte keegi teine. Nendest, kelle kohta rivis hoitakse alles.

Loe edasi siit!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles