Paide linna kaasavalt eelarvelt võeti paberhäältega susserdamise võimalus

Järva Teataja
Copy
Vaade Mündi rabast, eemalt paistab Paide linn.
Vaade Mündi rabast, eemalt paistab Paide linn. Foto: Märt Lõhmus

18. märtsil toimunud Paide Linnavolikogu istungil viidi sisse muudatused kaasava eelarve menetluse määrusesse.

Esimeseks oluliseks muudatuseks on see, et edaspidi toimub rahvahääletus elektroonselt (ID-kaardi või mobiil-ID teel). Muudetud kord võimaldab tulevikus hääletada ka teiste elektrooniliste vahenditega (nagu nt Smart ID), kui see tehniliselt võimalikuks osutub.

Inimesed, kellel pole võimalik elektroonselt hääletada, saavad siiski oma hääle anda. Selle tarbeks teatab linnavalitsus muudatuse kohaselt hääletuse väljakuulutamisel aja ja koha, kus saab hääletada paberkandjal.

Teine oluline muudatus puudutab kaasava eelarve toimumise aega. Uue korra kohaselt toimub ideede esitamine kevadel ning rahvahääletus suvel. See võimaldab ettepanekute algatajail kampaaniaüritusi mugavamalt korraldada.

Mäletatavasti juhtus viimase Paide kaasava eelarvega suurem segadus.

Algselt teatas linnavalitsus, et kaasava eelarve võiduideeks osutus rahvahääletusel ajaloolise Sargvere mõisapargi korrastus, mille poolt hääletas 222 linlast.

Hiljem tuli linnavalitsusest pressiteade, et kaasava eelarve võitjaks on osutunud hoopis Roosna-Alliku madalseiklusrada.

Paide linnavalitsuse avalike suhete peaspetsialist Anett Kruusmaa andis toona teada, et kaasava eelarve paberhääletuse kohta laekus linnavalitsusele kaks kaebust, mille täpsemate asjaolude selgitamisel ilmnes, et kaebustel on alust ning rikutud on pabersedelitega hääletuse korda.

Järva Teatajale teadaolevalt tohtis hääletada üksnes hääletuskohtades, kuid Sargveres käidi allkirju kogumas ka nii-öelda küla vahel. Kruusmaa märkis, et seetõttu otsustati kõik paberhääled tühistada ja arvestada üksnes elektroonsel teel esitatud hääli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles