Liikumisaasta kutsub augustis matkama

Järva Teataja
Copy
Matkamine, matkakott, matkavarustus, seljakott, matkarada, jalgrattatee
Foto: Arvo Meeks/Valgamaalane
Matkamine, matkakott, matkavarustus, seljakott, matkarada, jalgrattatee Foto: Arvo Meeks/Valgamaalane Foto: Arvo Meeks

Augustis kutsub liikumisaasta avastama Eestimaa loodust ning kauneid paiku. Kuu vältel on võimalik osa võtta liikumisaasta matkadest, mida korraldatakse koostöös Eesti Matkaliiduga.

“Matkamine on suurepärane võimalus tulla välja argirutiinist, sest looduses kõndimine turgutab vaimu ning annab koormuse kogu kehale, nii luudele-lihastele kui südame-veresoonkonnale,” ütles liikumisaasta projektijuht Janne Tomberg. “Matkamist tuleks võtta kui mõnusat kulgemist, kus on aega tähele panna ümbritsevat loodust, vahetada mõtteid matkakaaslastega või süübida iseendasse,” lisas Tomberg.

Kvalifitseeritud matkajuhid viivad liikumisaasta matkadele, mille käigus läbitakse lõike ranniku- või metsa matkarajast. Tähistatud ranniku matkarada on osa Euroopa kaugmatkarajast E9, Eestis kulgeb see rannalähedastel teedel ja rannikul alates Iklast ning lõpeb Tallinnas. Metsa matkarada on osa Euroopa kaugmatkarajast E11, Eestis kulgeb see valdavalt riigi idaosas, läbides metsaseid piirkondi alates Haanjast ning lõpeb Tallinnas. Nii viib esimese eestlasena Everesti tippu jõudnud Alar Sikk matkajad Haanja künkaid vallutama ning Martin Suga, kes on liikumisaasta tähistamiseks alates märtsist matkates läbinud kõik RMK matkateed ühtejutti, viib huvilised Põhja-Eesti rannikumatkadele.

Liikumisaasta matkad on mõeldud eelkõige vähemkogenud matkajatele – matkajuhid teavad marsruuti, aitavad hoida sellist tempot, millega kenasti sihtkohta jõutakse ning jagavad teel matkatarkusi. Liikumisaasta matkadele saab end registreerida Eesti Matkaliidu kodulehel https://matkad.matkaliit.ee/.

Kõikide liikumisaasta matkadel osalejate vahel loositakse välja 5 muuseumikaarti ning liikumisaasta meeneid. Muuseumikaardiga saab aasta vältel külastada enam kui 100 muuseumi, elamuskeskust ja galeriid üle Eesti ning külastuskordade arv ei ole piiratud.

Jaanuaris oli liikumisaasta fookuses talverõõmude nautimine ja suusatamine ning toimusid tasuta suusatunnid. Veebruaris kutsus liikumisaasta kõiki värskes õhus liikuma ja koguma liikumiskilomeetreid vabariigi terviseks. Märtsis toimusid liikumisalgatused töökohal ja koolis. Aprillis said algajad osaleda avatud kepikõnni- ja jooksutrennides ning teha tutvust tantsuga. Mais pakuti kõigile soovijatele discgolfi koolitusi ja treeninguvõimalusi välijõusaalides ning tutvustati kogupere õuemänge. Juunis toimusid algajatele mõeldud tasuta rulluisu- ja maastikurattatreeningud ning viidi läbi koolitusi pumptrack radadel üle Eesti. Juulis keskenduti aktiivsele puhkusele, tutvustati põnevaid suviseid tegevusi ja õuemänge ning osaleda sai rannakäsipalli ning ultimate frisbee tasuta õpitubades ja avatud treeningutel.

Lisainfo liikumisaasta kõigi algatuste kohta on koondatud liikumisaasta.ee lehele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles