Andres Herkel: haldusreform on Järvamaal totrusi kaasa toonud (1)

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel
Andres Herkel Foto: Erakogu

Vabaerakond uurib peaministrilt haldusreformi käigus tekkinud geograafiliselt ja ajalooliselt ebaloogiliste liitumiste kohta ja tänane arupärimine on Albu, Ambla, Imavere, Kareda, Koigi ja Järva-Jaani ühinemisel tekkiva valla geograafiliselt veidra „soolika“ kohta.

Vabaerakonna saadikud sedastasid, et nüüd kui Järvamaa Koeru vald on liitumas Lääne-Virumaa suunal, on Albu, Ambla, Imavere, Kareda, Koigi ja Järva-Jaani ühinemisel tekkiv Järva vald geograafiliselt aina veidram „soolikas“. Samas liidetakse Paide naabervald Väätsa hoopis Türi vallaga. Järva maavanem Alo Aasma on selles olukorras öelnud, et kui saaks haldusreformi uuesti alustada, „siis sellisel kujul me seda kohe enam päris kindlasti ei teeks“.

Vabaerakonna saadikute arvates ei ole praeguse haldusreformi puhul mitmes Eesti piirkonnas tegemist ühinevate omavalitsuste elanike ja nende poolt valitud volikogude vaba tahtega ning pahatihti ei kattu ka volikogude ja vallaelanike ühinemiseelistused ning nimevalikud.

Vabaerakonna saadikud küsisid peaministrilt Järvamaa kohta:

1. Millist nõu te annate Järva maavanemale ja ühinevale Järva vallale? 

2. Kuidas seletate Väätsa rahvale nende peatset ühinemist Türiga? Kas sel juhul arvestati kohalike elanike arvamusega?

3. Kui Koeru vald ühineva Järva vallaga ise ei liitu, aga toimub näiteks sundliitmine ja Koeru jääb ühinemistoetusest ilma, siis mille eest täpsemalt Vabariigi Valitsus Koeru valda karistab?

4. Millist rolli on uute vallapiiride kujundamisel mänginud nn. gerrymandering ehk soov saada moodustavates omavalitsustes reformi korraldava erakonna nimekirjale võimalikult soodne positsioon?

5. Milliseid vigade paranduse võimalusi näete?

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles