Mäo ettevõtjad on sunnitud vajaliku elektriliini omal kulul rajama

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mäosse viiva elektrikaabli paigaldustööd on jõudnud Paide linna piiresse.
Mäosse viiva elektrikaabli paigaldustööd on jõudnud Paide linna piiresse. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Ligi neli aastat majandusministeeriumi ja Eesti Energiaga kestnud läbirääkimised Mäo tööstuskülla lisaelektrivõimsuse viimiseks jooksid liiva, seetõttu otsustasid sealsed ettevõtjad rajada ligi kaheksa kilomeetri pikkuse elektriliini Paidest Mäosse omal kulul.

Mäo tööstuskülas tegutseb 15 suurt ettevõtet, käsil on mitme laiendamine. Praegu on nende kasutada elektrivõimsust 2,5 megavatti, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Kuna klaaspakettide valmistaja Saint Gobain Baltiklaas soovis kiiresti oma tootmist laiendada, otsustas tööstusküla haldav ettevõte Mäo Invest tuua 1,9megavatise liini Paidest Mäosse omal kulul.

"Praegu on siin umbes 3000 ruutmeetrit tootmispinda, aga nüüd laiendusega saab olema siin kokku 7500 ruutmeetrit. Praegu valmistatakse siin pakette ja tulevikus valmistatakse lihtsalt rohkem ja lisandub karastatud klaas," rääkis Mäo Investi juhataja Enno Vaab.

Mäo Invest ja Järva maavanem pidasid majandusministeeriumi ja Elektrileviga läbirääkimisi ligi neli aastat, et leida võimalus liin ehitada riigi kulul. Kuna Elektrilevi võrdsustab tarbimisvõimuse suurenemise liitumisega, ei jäänud Mäo Investil üle muud, kui välja käia 420 000 eurot ja kogu töö kinni maksta.

"Juhtisime protsessi ise. Alates projekteerimisest kuni ehitamiseni," ütles Vaab. "Kokkuvõttes annab see selle, et meil on vajalik võimsus vajalikul ajal ja enam-vähem kontrollitud hinna eest".

Järva maavanem Tiina Oraste peab ebanormaalseks olukorda, kus maaettevõtjal tuleb oma tööks vajaliku võimsuse saamiseks ise elektriliine ehitada. "Kui on näha, et see ettevõte on tugev, jätkusuutlik, siis riik peaks siin omalt poolt kindlasti maaettevõtlusele käe alla panema," sõnas Oraste.

Kuna klaaspaketitehas rendib Mäo Investilt maad ja hooneid, tuleb tehasel elektriliini ehitamine omakorda koos üüriga välja maksta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles