Talurahva ülestõus elustub jaanilaupäeval

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu.

Täna etendatakse Järvamaal Karinu külamaja õuel Karinu mõisas 1805. aasta ülestõusu.

Teist korda mängitakse ajaloosündmused läbi 17. augustil Tamsalu valda kuuluva Järsi, Türje ja Võhmuta küla päeval.

«Tegemist ei ole tavapärase teatrietendusega, vaid pigem ajalootunniga,» ütles ettevõtmise üks eestvedajatest Priit Adler.

Adleri selgitusel on see on nii-öelda kogukonnateater, kus osatäitjad on peaaegu kõik vabatahtlikud, kellel senine näitlemiskogemus puudub.

«Eelmise nädala lõpus algasid proovid. Esimesel kokkusaamisel luges stsenarist ja lavastaja Sten Zupping ette stsenaariumi, jagati rollid, lepiti kokku tegevused ja lavalised liikumised, vaadati üle kostüümid ja rekvisiidid.

Nüüd on jõutud teha ka juba läbimänguproove liikumise ja kostüümidega. «Vabatahtlikel kogukonnaliikmetel, kes osalevad proovides, on juhtroll ehk sõnaline osa. Massistseenides osalevad kõik ajalootundi tulnud huvilised, kes saavad soldatiteks ja talurahvaks,» selgitas Adler. «Järgida palume juhtrolli täitva osatäitja soove ja jutustaja teksti. Näiteks mängitakse läbi kõrtsistseen, kus näidatakse rahulolematust mõisnike suhtes ning tuleb väljendada lugupidamist hea tsaari ja kõrgete kindralite suhtes.»

Ajaloosündmuste läbimängule 23. juunil kell 19.30 paluvad korraldajad kaasa võtta peakatte, kaabulotu või midagi muud, mis sobib pähe talupojale või talutütrele.

Kõigile antakse kostüümid, mille on disaininud kohalikud nobedate näppudega õmblejannad. Ettevõtmise eesmärk on piirkonna inimesi aktiviseerida. «1805. aasta Karinu mõisa talurahva ülestõus ajaloosündmusena on ka kohalikele inimestele uudis,» ütles Adler.

Adleri teada on sündmuste läbimängust huvitunud koolide ajalooõpetajad, kes näevad selles võimalust aktiivõppe vormis õppida ajalugu. «Samas on see suurepärane turistimagnet,» lisas ta.

Adler lisas, et Aime ja Vello Kallandi Metsla külast kogusid eelnevalt pärimusi piirkonna kohta ja on olnud suureks abiks ajaloosündmuse taaselustamisel. «Püüame anda sündmust edasi nii palju, kui sellest on teada või pärimuste järgi arvatakse olevat aset leidnud,» märkis ta.

Projekti eestvedaja on Karinu külaselts Karame, toetavad EMP toetuste Vabaühenduste Fond ja AS Nordkalk, tegevusi koordineerib MTÜ Ökokratt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles