Kaaruka küla ehitab seltsimaja

Marika Rajamäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülemisel pildil on Kaaruka seltsimajal vaid uus katus, nüüd ootab  külavanem Malle Rooba 6. augustit, et kokkutulekul seltsimaja avada.
Ülemisel pildil on Kaaruka seltsimajal vaid uus katus, nüüd ootab külavanem Malle Rooba 6. augustit, et kokkutulekul seltsimaja avada. Foto: Andrus Eesmaa

Roosna–Alliku valla Kaaruka külaselts tahab kuuenda külapäeva pidu augusti esimesel nädalavahetusel pidada uues seltsimajas, mille ehitusele on külavanem kavanditega hankinud ligi 410 000 krooni.

Kaaruka külavanem Malle Rooba näitas eile uhkusega uut seltsimaja, milles on Krive Ehituse töömeestel paigaldada veel valgustid ja laesoojustus. «Kunagi töötas selles paigas kool ja vallamaja, mida meenutab kivi maja ees, on olnud pritsikuur, kuhu külarahval meeldis pidudel käia,» teadis ta öelda.

Hoone iidsus säilib seintes

Omaaegne Roosna–Alliku sovhoos pidas Rooba mäletamist mööda hoones tsemendiladu. «Algul oli päris masendav, ainult müürid püsti ja lauahunnik nurgas,» sõnas ta. «Aga projekt oli juba viis aastat valmis.»

Hoone iidsust on jäänud meenutama säilitatud paekiviseinad nii väljas kui sees, laudpõrand ja töötlemata laudadest lagi.

Kahe avara aknaga saal on ühtpidi üheksa ja teistpidi kaksteist meetrit pikk, soojaks kütab selle punastest tellistest kaminahi. Omaette jääb kööginurk ja põrandaküttega tualettruumid. «Suur asi on, et meil on ka vesi sees,» lisas Rooba.

Selle 2000. aastal moodustatud Kaaruka külaseltsi uuele kooskäimiskohale on Malle Roobal aidanud kavanditega raha hankida külavanemate koolitusel omandatud oskus taotlusi kirjutada. «Koostasin kursustel küla arengukava aastateks 2003 – 2008, mida oligi nüüd euroraha taotlustesse hea kirja panna,» lausus ta.

Nõnda on Kaaruka seltsimaja uuenenud mitmes järgus vastavalt sellele, kuidas kavanditest on raha tulnud.

Eelmise aasta mais katusele SAPARDist koos valla omaosalusega 58 159 krooni, samal sügisel kohalikust omaalgatuse programmist küttesüsteemile kokku 32 289 krooni ja riiklikust arengukavast külaelu toetuseks koos vallavalitsuse osaga 309 000 krooni seltsimaja esimest korrust ümber ehitada.

Peale selle 2002. aasta sügisel kohalikust omaalgatusprogrammist antud 10 500 krooni põrandalaudu muretseda. Kokku on siiani ehitusele kulunud ligi 410 000 krooni. «Jäänud on ka haljastus, mida vallavalitsus toetas 6000 krooniga,» lisas Rooba, kelle meelest peab seltsimajast kujunema küla kõige ilusam maja.

Mõtteist, kuidas seltsimaja kasutama hakata, Malle Roobal puudust pole. «Saame siin nüüd teha, mida iganes teha tahame,» lausus ta. «Kõigepealt teeme 6. augustil avamispeo, sügisel õpime ühe Tartu seeneteadlase abil seeni tundma, teeme leivapäeva, kindlasti tuleme jõulusid pidama.»

Vald toetab igati

Selles, et külarahvas kokku käia tahab, veendus Rooba eelmisel kokkutulekul, kui pidu algas päeval kell 12 ja lõppes öösel samal ajal. «Asume Peetri – Esna tee ääres, edasi tuleb Tamjärve Esna mõis, kes teab, ehk satume turismikettigi,» arutles ta.

Kui seltsimaja saali tulevad ka lauad, on Rooba meelest hea ruumi koosolekuteks välja pakkuda. «Näiteks vallavalitsusele ja vallavolikogule istungiteks,» lausus ta. «Kas või karjugu siin eraldi ruumis, peaasi, et õiged otsused vastu võtavad.»

Seltsimaja ehitusega seoses on Rooba ühe teda rõõmustava tähelepaneku teinud. «Nii mõnigi külaelanik on hakanud oma koduümbruse eest innukamalt hoolt kandma,» ütles ta. «Kes on kiviktaimlat korrastanud, kes lehtla teinud, naabrimees ehitas koguni uue aia, sama punase kui seltsimaja katus.»

Roosna–Alliku vallavalitsuse haridus– ja sotsiaalnõunik Eve Sissas peab 98 elanikuga Kaaruka küla üheks valla elujõulisemaks. «Vallavalitsus on püüdnud igati nende ettevõtmisi toetada, külal endal ju mingit raha pole,» lausus ta. «Ka on külavanem Malle Rooba olnud agar projekte kirjutama, mida oleme aidanud viimistleda, ja neil on selles suhtes ka hästi läinud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles