Suur–Aia tänav ootab uusi ideid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvo Sarapuu plaanib Suur–Aia 5 ja 7 kinnistute arendamise läbi K–keskusele lisaväärtust luua, esmalt tuleb tema sõnul aga läbi viia ideekonkurss.
Arvo Sarapuu plaanib Suur–Aia 5 ja 7 kinnistute arendamise läbi K–keskusele lisaväärtust luua, esmalt tuleb tema sõnul aga läbi viia ideekonkurss. Foto: Andrus Eesmaa

Alles hiljaaegu tõmbasid arendajad Paides Suur–Aia tänava keskpaigas kortermaja ehitusplaaniga maha lobudikud, peatselt on uuendusi oodata ka tänava kesklinnapoolsesse otsa.

Päris Suur–Aia ja Pärnu tänava nurgal paikneb linna poolt vaadates K–keskus ühes hotelli ja kauplustega.

Keskus vajab lisaväärtust

Uue ilme peaksid saama tänavat pidi edasi jäävad kinnistud Suur–Aia 5 ja 7. Esimese kinnistu 18. sajandi teisest poolest pärit majas on nõukogude ajal tegutsenud Paide rajooni rahvakohus, taasiseseisvunud Eesti ajal tegutses selles Jaani äri. Praegu seisab maja tühjalt.

Suur–Aia 7 kinnistul seisab samuti väärika eaga maja, mis linna ajaloosõprade ühenduse Weissenstein kodulehekülje andmeil oli olemas juba 1846. aastast pärit kaardil.

Mõlema kinnistu omanik on Järvamaa tuntud ettevõtja ja omavalitsuste liidu juht Arvo Sarapuu, kellele kuulub ka K–keskus Nelja Kuninga hotelli, konverentsikeskuse, Kuldkrooni restorani, mitme äri ja teenindusettevõttega.

Et keskusele lisaväärtust luua, ongi Sarapuul kahe kinnistuga seoses mõtteid. Sarapuu teada on praegu hotelli ja konverentsikeskuse järele üsna suur nõudlus, aga tarvis oleks veel kohta, kus õhtulgi aega veeta.

Üksikasjadesse Sarapuu laskuda ei soovinud, ent sõnas, et näiteks Suur–Aia 5 ja 7 kinnistule võiks tulla saunakompleks. Kui hoovile jääb ruumi, võiks seal olla ka vabaõhupuhkekoht.

Samas peab Sarapuu oluliseks, et ajalooline Suur–Aia 5 jäljetult Paidest ei kaoks. Sel on näiteks säilitamist vääriv mantelkorsten. «Euroopas käies olen näinud lahendusi, kus tänava ääres on fassaad alles ja siis edasi hoovi poole tuleb see, mis tarvis,» selgitas ta. «Muidu on meil lõpuks ajalugu Paides nii vähe järel.»

Kinnistuomanikule jäävad vabad käed

Esimese sammuna tahab Sarapuu tuleval kevadtalvel korraldada laiaulatusliku ideekonkursi. Kui parim lahendus on käes, võivad ehitustöödki alata ja hiljemalt ülejärgmise aasta alguseks on hotelli lisaväärtused loodud.

Mis muinsuskaitsesse puutub, siis Paide vanalinna muinsuskaitseala piirest jäävad hooned välja. Ala serv läheb tänava keskelt.

Muinsuskaitseameti Järvamaa vaneminspektor Aino Pung ütles, et seega on kinnistute omanikul põhimõtteliselt vabad käed.

Pung märkis, et ta pole vanade hoonete vastaline, aga nii kurb, kui see ka pole, keegi pole suutnud neid hooneid kunagi majandada, tühjus on seal Suur–Aia tänava ääres. «Oleks mõni hea inimene, kes leiaks neile majadele funktsiooni – aga ma ei usu seda,» arutles ta. «Näeksin parema meelega seal midagi ilusat, paremat ja toimivat.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles