Talgulisi kogunes oodatust üle 700 rohkem

Merili Nikkolo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talgud Väätsa Kiigepargis.
Talgud Väätsa Kiigepargis. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Kuigi eilse seisuga oli end Järvamaal toimuvatele talgutele registreerinud 958 inimest, siis laupäeva õhtul selgus, et tööd käis tegemas 1683 talgulist. Talgukohti oli maakonnas üle 70.

Väätsal Kiigepargis korrastustöid juhtinud Margo Hussar sõnas, et kuigi kirja pani end ligi paarkümmend inimest, siis hommikul oli kohal ligikaudu 30 talgulist.

Osalejad haarasid rehad ja riisusid lehti kokku, lõikasid oksi, korjasid prahti, lava pehkinud lauad vahetati uuemate vastu. Inimeste sõnul lõi talgutel kaasa ka Väätsa vallavanem Jarno Laur, kes vuras autoga prügila ja Väätsa vahet ning viis sodi minema.

Türi vallas Lokuta külas võttis kuueliikmeline töörühm (sõbrad ja perekonnaliikmed) Ingrid Lõppe ema majalt värvi maha. Toas küpsesid samal ajal viimased pirukad, leiva oli perenaine juba varem valmis küpsetanud.

Karjakülas Maima talus olid perenaisel Linda Kaldal samuti pärast keskpäeva soojad, meeldivalt soolased ja rammusad lihapirukad talguliste ootel. Tema õuele saabus hommikul ligi paarikümneliikmeline Türi jahimeeste seltskond, kes aitas proual talveks puid teha. Mehed oli Kaldale kõik teada-tuntud, sest nad olid tema siit ilmast lahkunud abikaasa jahikaaslased, kes tavaliselt enne jahti kogunesid tema õuel ning pärast võeti seal päev kokku.

Türi vallas Meossaare kabeli juures olid kella kolmeks talgud seal maal, et aeg oli suppi minna sööma. Poole kolme paiku meisterdas veel Danel Leevit kiviaeda. Aeda polnud külainimeste ütlust mööda enne talgupäeva korralikult nähagi. Tegelikult polnud nende sõnul enne näha väga kabelitki, mis oli mattunud võssa, millest päeva lõpuks oli järel vaid tossavad lõkked.

Imavere vallas Pällastvere külas ei tahtnud Kaeramäe talus samal ajal töö kuidagi lõppeda, kuigi metsa alt ja õuelt oli endiste majaomanike prügi juba suure autokoorma jagu kokku veetud. Perenaise Juta Fomina sõnul näiteks leiti mitu televiisorit, boiler, roostetanud piimanõu, transistorraadio, hulgaliselt taarat. Vana puitmaterjal kuhjati jaanilõke jaoks kokku ning selle kogust vaadates võib öelda, et arvatavasti saab sellest üks piirkonna vägevamaid lõkkeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles