Aastaid kestnud uputus leiab lahenduse suvel

Anne Põder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paide Suur-Aia 27a maja omanikel ei jää suure sula ja vihmasadude ajal üle muud, kui pumbata keldrisse tekkiv vesi maja taga olevale haljasalale, sest sademeveekanalit pole läheduses. Sellest poriseks muutuv muruala pahandab ümberkaudseid elanikke.
Paide Suur-Aia 27a maja omanikel ei jää suure sula ja vihmasadude ajal üle muud, kui pumbata keldrisse tekkiv vesi maja taga olevale haljasalale, sest sademeveekanalit pole läheduses. Sellest poriseks muutuv muruala pahandab ümberkaudseid elanikke. Foto: Anne Põder

Paide Suur-Aia 27a omanikud on aastaid kurtnud ei tea kust maja alla voolava vee üle, kuid ei linnavalitsus, vee-ettevõte ega ka kütteettevõte ole suutnud tuvastada, mis vesi see on ja kuidas olukorda lahendada.

Paidelastele tuntud Lipi-Lapi äri ja Arli moeateljee tagant läbi jalutades võib lumesulamise ja suuremate vihmade järel näha kummalist vaatepilti: majast väljuva vooliku kaudu pahiseb lähedalasuvale haljasalale vett. Nii oli see ka selle nädala algul, kui sulalumi tegi tänavad ja maapinna väga märjaks.

Asja uurimisel selgus, et vesi pärineb Suur-Aia 27a keldrist ja pumpamine läheb lahti siis, kui sinna paigaldatud andur näitab, et vesi tõuseb kriitilise piirini.

Maja üks omanikest, OÜ Arli juhatuse liige Linda Arras, kes on tegutsenud siin rätsepana selle ehitamisest saati, teadis öelda, et veelugu kestab juba kümmekond aastat.

Maja vanuseks ütles Arras olevat ligi 40 aastat, kuid esimesed 30 on möödunud suuremate muredeta. Ehkki maja alt läks läbi soojustorustik, oli kelder kuiv ja mingeid anomaaliaid ei esinenud. «Olukord muutus 2008. aasta kevadel, kui keldrist tuli rohkelt kuuma auru ning sellest tekkinud niiskus hakkas maja kahjustama,» meenutas ta. «Andsime kohe vee-ettevõttele sellest teada ja selgus, et torustik lekkis.»

Ehkki leke kõrvaldati, tekkis pool aastat hiljem keldrisse meetrine veekiht. Sellest ajast saati ongi maja asukad olnud veega kimpus.

Arras on korduvalt koputanud ametnike ustele ning otsinud neilt olukorrale selgitust ja võimalikku abi,  kuid sõna otseses mõttes vettpidavat lahendust pole keegi välja pakkunud siiani.

Päris tegevusetuses ei saa linnavalitsust ja asutusi siiski süüdistada. Ajutise lahendusena tehti Suur-Aia 25 maja taha vee ärajuhtimiseks pumpla, mõni aasta hiljem võeti vanad torud välja  ja soojustorustik juhiti ümber maja. Ometi polnud sellest kasu. Aurupahvakud küll lõppesid, kuid vesi jäi ikka keldrisse  kurja tegema.

Arras sõnas, et olukord ei lahenenud, aga linnavalitsus, kütteettevõte ja vee-ettevõte leidsid, et on teinud kõik võimaliku, ning keeldusid kolm aastat tagasi vee ärapumpamisest ja jätsid maja omanikud murega üksi. «Nii ei jäänudki meil üle muud, kui paigaldada hädaabina maja alla pump ja hakata vett juhtima haljasalale. Sademeveekanal jäi hoonest liiga kaugele. See tõi mõistagi kaasa naabermajade elanike pahameele, sest liigne vesi teeb maapinna poriseks ja näotuks,» selgitas ta.

Vaatamata korduvatele pöördumistele Paide linnavalitsuse ehitusametniku, Paide Vee ja soojatootja Pogi OÜ poole olukord muutunud ei ole. «Meile vastati, et see polevat nende mure, ja minust sai ametnike silmis tülikas tegelane,» kurtis Arras.

Ometi näib Arrasele, et  linnaisadele tehtud  etteheited pole olnud päris alusetud, sest midagi pidi kümme aastat tagasi juhtuma, et vesi hakkas ootamatult keldrisse tulema. «Kolmkümmend  aastat polnud ju muret. Järelikult tehti mingite tööde käigus viga, mille tulemusel leidis vesi uue tee ja meie maja jäi ette,» lausus ta.

Et olukord on endiselt terav ja linnavalitsus kuuleb haljas­alale pumbatava vee üle nurinat, on asi nüüd ehitusnõunik Aldo Pitsneri eestvedamisel tegevuskava saamas protokolliks. Selle järgi on suvel kavas Suur-Aia 27a juures ette võtta põhjalikumad kaevetööd, milles löövad kaasa nii Paide Vesi AS, Pogi OÜ kui ka Arli OÜ.

Tööde käigus loodavad osapooled jõuda selgusele vee sissetungi põhjustes. «Olen selle maja all käinud olukorda vaatamas ja pildistamas. Vett tuleb sinna tõesti. Miks? Ei tea,» lausus Pitsner. «Tegelikku põhjust ei tea keegi, me ainult arvame ja oletame. Seal võib olla palju probleeme reas. Suvel kaevame maja ümbruse lahti ning torustike valdajad vaatavad üle, et kõik oleks korras.»

Pitsner kahetses, et Suur-Aia 27a omanikud on nii pikka aega tähelepanuta jäänud ning omavaheline suhtlus on vastastikuseks süüdistamiseks kujunenud. Miks see on nii juhtunud,  ei osanud Pitsner oma eelkäijate eest vastata. «Praegu on meie soov olla selles loos nii-öelda osapoolte vahendaja, et olukord leiaks suvel lõpuks lahenduse,» ütles ta.

Paide Vee juhatuse liige Jaan Madis selgitas, et  põhjavee kõrge tase on linnas suur mure. «Raske on leida maja, mille keldris poleks suurvee ajal vett,» märkis ta.

Suur-Aia 27a omaniku mure on Madisele täiesti mõistetav, kuid paraku ei leidu sellele ühest seletust. Ta lubas, et suviste parandustööde käigus kontrollib vee-ettevõte  kindlasti üle kõik vana torustiku avad, et need oleksid korralikult suletud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles