Tasustamata lapsepuhkus vajab vaid etteteatamist

Silvi Lukjanov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Erakogu

Lugeja küsib: Töötaja oli kaks nädalat 4-aastase lapsega hoolduslehel ning võttis peale seda veel 10 tööpäeva (kaks nädalat) tasustamata lapsepuhkust. Puhkuse ajal esitas töötaja töölepingu erakorralise ülesütlemisavalduse, kuna leidis, et peab mõnda aega lapse tervise huvides temaga kodus olema. Töötajale kasutamata puhkuse hüvitamise arvutamisel tekkis meil küsimus, kas lapsega hoolduslehel ning tasustamata lapsepuhkusel oleku aeg annavad töötajale puhkust andvat staaži?

Vastab Tööinspektsiooni nõustamisjurist Leonid Siniavski: Töölepingu seaduse kohaselt arvestatakse põhipuhkuse andmise õiguse aluseks oleva aja hulka lisaks töötatud ajale ajutise töövõimetuse aeg, puhkuse aeg (välja arvatud lapsehoolduspuhkuse ja poolte kokkuleppel antud tasustamata puhkuse aeg) ning muu aeg, milles pooled on kokku leppinud.

Töötaja lapsega hoolduslehel viibimise aeg on võrdsustatav ajutise töövõimetuse ajaga. Nimelt, ravikindlustuse seadusest tulenevalt nimetatakse alla 12-aastase lapse põetamist hoolduslehe alusel ajutise töövõimetuse üheks kindlustusjuhtumiks, mille esinemisel makstakse kindlustatule hooldushüvitist. Lapse hooldusleht omakorda on üks töövõimetuslehe liik, mis tõendab kindlustatud isiku ajutist töövõimetust ja töö- või teenistuskohustuste täitmisest vabastatust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles