Euroopa Liidu IT-agentuur ei tule Mäosse

Kristo Kivisoo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koigi vallavanem Kristjan Kõljalg.
Koigi vallavanem Kristjan Kõljalg. Foto: Anu Ansberg

Koigi vallavanem Kristjan Kõljalg saatis 6. detsembril pea- ja siseministrile pöördumise, milles palus kaaluda IT-agentuuri asukohana Tallinna kõrval ka Mäod.
Eilseks polnud Kõljalg oma erakonnakaaslasest peaministrilt Andrus Ansipilt vastust saanud, küll vastas siseminister Marko Pomerants ja põhjendas, miks agentuur Mäosse ei sobi.
Pomerants kirjutab, et elanikkonna vähenemine ja tasuvate töökohtade kadu Järvamaal teeb talle muret, kuid kahjuks pole Euroopa Liidu agentuur nende probleemide lahendamisel võluvits. «Esmalt tuleb arvestada, et Eesti on, ELi üldisest lähenemisest lähtudes ja kogemust silmas pidades teinud oma ametliku pakkumise asukohaga Tallinnas,» selgitab ta. «Kahjuks peame nentima, et Euroopa poolt vaadatuna on ka meie pealinn üsna kauge ja alati mitte kõige paremini ligipääsetav koht.»
Pomerantsi ütlust mööda tuleb arvestada, et rahvusvahelise töötajaskonnaga agentuuri töölepanekuks tuleb asukohamaal tagada hulk tingimusi.
Need on suurepärane taristu ja hea sõiduühendus, julgeolek, kõigi mugavuste ja mitmekesiste kultuuriliste võimalustega elukeskkond, samuti töötajate laste haridusvõimalused rahvusvaheliste standardite järgi ja võõrkeeltes. «Mul on äärmiselt kahju, kuid kõike seda ei suudaks me Mäos tagada viisil, et Euroopast sellesse agentuuri tööle tuldaks,» kirjutab ta.
Kristjan Kõljalg ütles, et Mäo kaugus Tallinnast pole nii suur, et takistaks töötajatel ja nende peredel seal elada, õppida ja teenuseid tarbida. «Euroopa mõistes on see vahemaa ikkagi väga väike,» lisas ta.
Kõljala meelest on Tallinn agentuuri asukohana küll mugav variant, kuid võiks ikkagi tõsisemalt alternatiive kaaluda. «Kesk-Eesti arengule annaks see olulise arengutõuke,» põhjendas ta. «Mõtleme kas või, millised teenused siia kõrvale võiks tekkida või millised ettevõtted võiksid siia seetõttu tulla.» (JT)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles