Plahvatusvideo: just selliselt lendab vastu taevast hobiarheoloogi leitud tükike II maailmasõda

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

​Teisipäeval tehti kahjutuks Järva maakonnast Türi vallast leitud kaks käsigranaati.

 

Hobi- ja militaararheoloog Kalle Grünthal oli teisipäeval taas metalliotsijaga uitamas II maailmasõja lahingupaikadel Türi lähistel. Uitas ja piiksutas metalliotsijat. „Need on kunagiste (1941. aasta suvel) Türi kaitselahingute paigad,“ selgitas ta.

Foto: Kella Grünthan

Ühel hetkel leidis Grünthal oma otsinguretkel kaks vene päritolu RGD-33 tüüpi käsigranaati ning kutsus Pärnust kohale demineerijad. Lääne-Eesti pommigrupi mehed hävitasid ohtlikud leiud kohapeal. „Et detonatsiooni mõju vähendada, kaevati käsigranaadid lõhkamise hetkeks, maa sisse. Sellele vaatamata oli see tõeline II maailmasõja kaja,“ ütles Grünthal lõhkamisvideo kohta.

Sellest lahingupaigast oli see Grünthalile kuues käsigranaat. Samuti on ta sealt maa seest leidnud ühe miinipildujamiini.

Foto: Kella Grünthan

Kalle Grüntahl tunnistas ka ise, et tal on päris ohtlik hobi. „Ega kunagi ei tea, kuidas aastakümneid maa sees vedelenud lõhkekeha väljakaevamisele reageerib, kas see on ohtlik või väga ohtlik,“ nentis ta. „Eks lisaks ajaloouurimisele on minu eesmärgiks ka Eestimaa ohutumaks muutmine, sest ega selliste lõhkekehade ohtlikkus ei aegu.“

Vaata Lääne-Eesti pommigrupi videot. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles