Laupäevase Järva Teataja tutvustus

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Järva Teataja

Laupäevane Järva Teataja kirjutab:

* Kunstnik Tiit Pääsukese maal «Altar» on kindlasti Järvamaal kõige rohkem pildistatud kunstiteos, sest üle veerandsaja aasta tegid selle maali ees oma elu ühe tähtsaima foto äsja abiellunud inimesed. Sellised pildid on aukohal sadade järvalaste fotoalbumites. 
Mis sai aga maalist pärast 2007. aastat, kui raekojas algas suur remont ja sellele kunstiteosele seal enam kohta ei leitud? Vähegi kultuursel inimesel on seda raske uskuda, kuid järgmised kuus aastat vedeles see garaažis, mis rahapuudusel teatud aeg ka ei köetud. Seejärel maal varastati ja müüdi ühes Paide parklas maha kunstikaupmehele. 
10 000 euro väärtuse maali kadumisest polnud maavalitsusel oma viimase tööpäevani aga õrna aimugi. Järva Teataja leidis hinnalise kunstiteose üles Eesti ühest kuulsamaist erakunstikogust.


 
* Üks jõeäärne maatükk seisis kasutult ja selle ääres olev hoonegi aina lagunes, nii otsustaski Järvamaa kutsehariduskeskus rajada õpilaste abiga piimakarja kõrvale ka lihaveisekasvatuse. 
 
* Eksis see, kes arvas, et tänavu kevadel liigvett ei tule. Tuli, ja veel kuidas. Tänaseks päevaks on ära sulanud esmaspäeval maha tulnud lumi, paar päeva on sadanud vihma. Neljapäeval jõudsid sotsiaalmeediasse fotod Järva vallast Ambla kandist ühelt pisemalt kõrvateelt. Liigvesi tuiskas risti üle tee ühelt põllult teisele ning võttis kaasa ka osa teekattest, jättes maha parajad kraatrid.
 
* On tavaline, et muusikaharidust andvas koolis on loodud kõik tingimused, et lapsed saaksid meelepärast pilli õppida. Paide muusikakool neid tingimusi ka pakub, ent klaverite pole olukord kiita, pillipark vananeb ja nüüd ongi kool võtnud plaani uue kabinetklaveri ostu.
 
* Üheksas Türi–Tori kiirlaskumine  tuleb eriline mitmeski mõttes. Esimest korda ületab osalejate arv 400 piiri ja võistlusele on end kirja pannud  ajaloo vanim osaleja, 73aastane naine.
 
* Veel mõni aasta tagasi oli Tallinna–Tartu äärne Valgma küla hääbumisohus, kuid viimastel aastatel on tagasi maale leidnud tee noored pered. Tulijaid oleks rohkemgi, kui külal oleks korralik valguskaabel.
 
* «Miks sa raamatut välja ei anna?» uurisid sõbrad-tuttavad kunstnik Mari-Lill Pihtjelt, kelle lustakad ja värvikirevad pildid jänestest kord näituseks said ja mõnda aega Tartus kunstihuviliste silma nuumasid. 
Kunstnik mõtles ja seedis pakkumist. Mõtles veel ja tegigi ära. 
Nüüd, paar aastat hiljem, on raamat kaupluselettidel. Sees pildid ja lood, mille peategelane on toosama Jänäs. Laupäeval esitleb Mari-Lill Pihtje oma raamatut Paides Wabalinna majas.
 
* Äsja Järvamaa noore spetsialisti stipendiumi saanud ja vastne Naiskodukaitse Järva ringkonna esinaine Kerlin Tealane (30) pole kunagi suurlinnausku olnud. Ometi kulus kaheksa pikka aastat, et öelda: «Aitab!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles