Paides avatakse näitus paekivist

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meremäe karjääris kaevandatakse paekivi vee all
Meremäe karjääris kaevandatakse paekivi vee all Foto: «Reporter» / Kanal 2

Reedel, 4. mail kell 14 avatakse  Paide Muusika-ja Teatrimajas näitus paekivist. Näituse „Paekivi- rahvuskivist rahva kiviks“ avapäeval toimub ka paeveeriste maalimise töötuba ning näituse koostajatelt ka tutvustus.

 

Pärast avamist on võimalus giidi juhendamisel teha tasuta paering Paide linnas ja tutvustada näitusepaiga läheduses olevaid paeskulptuure.

Kogu maja hõlmav näitus jaguneb kolme põhiteema vahel: paekivi looduses ja ehitistes – I korruse fuajees väljapanek geoloog Helle Perensi kivimpaladest ja toetavatest infotahvlitest; kammersaalis on geoloog Rein Einasto kollektsioon Lasnamäe ehituslubjakivist kui  enimkasutatud  ehituspae liigi näidistest, kus lihitud pinnad annavad kividele erilise mustri ning H. Perensi fotolõuendid kasutamisnäidetest ehituses; jalutuskoridorides on ehtekunstnik Raili Vinni paeehted, Margus Rebase graveeritud paeveerised. Helle Perensi ja Beata Vessarti ühisloomingus valminud kollektsioon “Paekivi ilu hoieldes”, mis koosneb paemustritega lõuenditest ja tekstiilitoodetest. Oma katsetusi paekivil esitleb ka Triin Yerlikaya Porkuni paemuuseumist. Paeleidude ilu tutvustab ka Paeroosi talu peremee Ain Aasa Lääne-Virumaalt.

Mis saab paest - kivist, kui see kanda üle tekstiili? Eriline on tekstiilikunstnik Ehalill Halliste gobeläänide sari “Pae peal”, kus autor on kandnud paemustrid gobeläänvaipadesse. Eesti paekivi on tõepoolest üllatavalt mitmekesine, nii struktuurilt kui ka koloriidilt. Näitust korraldavad Eesti Paeliit, Ehalill Halliste ja Paide Muusika- ja Teatrimaja.

Pärast avamist on võimalus giidi juhendamisel teha tasuta paering Paide linnas ja tutvustada näitusepaiga läheduses olevaid paeskulptuure.

Näitus on avatud kuni 30. juunini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles