Türil rännatakse laupäeval läbi viimase sajandi

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadpealinn Türi.
DMITRI KOTJUH, JÄRVA TEATAJA/SCANPIX
Kevadpealinn Türi. DMITRI KOTJUH, JÄRVA TEATAJA/SCANPIX Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

9. juunil on Türil kultuurikeskuse eestvedamisel suurejooneline ajalooline rongkäik-rännak „100 aastat Türil".

 

Kell 15 istutab praegune vallavalitsus Kooli parki (Kooli park piirneb Koidula, Hariduse ja Kooli tänavaga) tammepuu, mis jääb meenutama Eesti Vabariigi juubeliaastat.

Kell 16 hakkab rongkäigu kolonn liikuma Jaama tänavalt ja suundub Türi lauluväljakule. Parimad kohad pealtvaatajatele on kesklinn ja lauluväljak, kus rongkäiku ka kommenteeritakse. Näha saab Türi ajaloos olulisi hetki alates Laupa mõisahärra Taubest päris hobukaarikul kuni tänapäevase tehnikani välja.

Esmalt on rännakul kujutatud Türi vanemat aega – raudteelased, pritsumehed, kaitseliitlased. Näha saab poliitilist segadust, alevivalitsust ja 1926. aasta linnaaegseid kodanikke. Linna silti on lubanud tulla kandma kunagise linnapea Viirmaa poeg. Rännakuga meenutatakse ka raadiomasti valmimislugu, raskeid sõjaaastaid.

Nõukaaegne tehnika on üles rivistatud alates mootorratastest kuni traktorite ja kartuli ahtiajamise masinateni välja. Rännakus osalevad ka 60ndate Türi ettevõtted ja need asutused on väljas oma sümboolikaga.

Rongkäigu taasiseseisvumisaja osas on Türi linnavalitsus ja volikogu eesotsas Theo Aasaga, kosjavoor endise Kabala, Oisu, Türi valla ja linna juhtidega, praegune volikogu ja vallavalitsus, valla asutused ja ettevõtted, kes on võtnud vaevaks rännakule tulla.

Rännak lõppeb tänapäeva jõustruktuuride masinapargi demonstratsiooniga.

Loe edasi siit!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles