Paides avati mälestustahvel omaaegsele teatrile

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herbert Last ja Erich Einstein
Herbert Last ja Erich Einstein Foto: Paide kultuurikeskus

Paide vana rahvamaja seinal avati mälestustahvel, mis meenutab omaaegset Paide Teatrit.

Aastail 1944 kuni 1950 tegutses Paides kutseline teater Narva Teater Paides. Selle tõi Eesti südamesse teatritegelane ja Paide rahvamaja juhataja Riho Hoolma 1944. aasta oktoobris, vahendasid ERR-i teleuudised.


Algul poolkutselise, kuid 1946. aastast kutselise teatri tuumiku moodustasid Paidesse evakueerunud Narva Teatri näitlejad Ann Karden, Lydia Bock ja Valter Särg. Juurde võeti andekaid kohalikke harrastusnäitlejaid. Teatri tegevus oli väga menukas.


"32-s etenduspaigas, olgu ta siis rahvamaja, seltsimaja või isegi tuletõrjeühingu ruum, nad olid väga oodatud, saalid olid täis," meenutas Koeru harrastusnäitleja, raamatu "Üks teater kahes linnas" kaasautor Herbert Last.
Narva Teater Paides tõi lavale 23 näidendit. Mängiti peamiselt Eesti kirjandusklassikat, kuid 1948. aastal alanud venestamise survel tuli repertuaari võtta ka tundmatuid Nõukogude autoreid. Paide Teater suleti poliitilistel põhjustel.


"Hakati ju kunsti- ja kultuurirahva hulgas ka otsima natsionaliste, ja kuna teatris oli ka inimesi, kes tolleaegset peanäitejuhti Raivo Opsulat nii väga ei pooldanud, siis otsitud põhjusena leiti, et ka tema lavastuste juures on natsionalismi kalduv joon," rääkis Herbert Last.
Kuigi kutselist teatrit Paides enam pole, on seal teatrit tehtud kogu aeg. Alles laupäeval tõi kohalik huviteater välja uue lavastuse.


"Kutseline teater eeldaks vähemalt 20 000 inimest, Paide on umbes 10 000 linn. Kui me kasvame ja areneme, siis ilmselt tuleb aeg, kus Paidesse võib sündida ka kutseline teater," rääkis Paide Huviteatri juht Erich Einstein. (ERR Uudised)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles