Järvamaal käivitus Eesti esimene kitsepiima meierei

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osaühingu Kaks Meistrit juhatuse liige Aita Mets kiidab värsket toorjuustu: «Röstsaial tükikese tomatiga – super!»
Osaühingu Kaks Meistrit juhatuse liige Aita Mets kiidab värsket toorjuustu: «Röstsaial tükikese tomatiga – super!» Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Järvamaal Kareda vallas käivitus Eesti esimene kitsepiima meierei, kus toodetud toorjuustusid saab juba mõnes söögikohas ka proovida.

Kui OÜ Kaks Meistrit juhatuse liige Jaan Raudkivi-Laiman ja Kalamatsi meierei juustumeister Aita Mets juustuga katsetamist alustasid, oli neil ainult viis kitse, nüüd aga 56, vahendas "Aktuaalne kaamera".


Rootsi maatõugu kitsede muretsemine oli nende teadlik valik. "Kitsed ise on juba väga vana tõud Rootsis ja nad on kohanenud Põhja-Rootsi külma kliimaga. /.../ Võiks öelda isegi, et tegemist on juustupiima kitse tõuga. Neil on just juustuks sobiv piim," selgitas Raudkivi-Laiman.
Kitsi, nagu lehmigi, lüpstakse masinaga, talvel korra päevas, suvel sagedamini. Pastöriseeritud piimast valmistatakse, nagu juustumeister Aita Mets ise ütleb, lihtsaid, värskeid ja puhta maitsega toorjuustu sorte.
"On klassikaline määrdejuustu moodi silindriline toorjuust, mida saab sektoritena lõigata ja kasutada leiva peale määrimiseks või kookide küpsetamiseks. Ja teine on meie enda välja töötatud retseptiga toorjuust soolvees," rääkis Mets.


Kalamatsi meierei on Eesti esimene tunnustatud kitsepiimameierei, mille toodangut võib leida pealinna mahekauplusest ja mõnest peenemast söögikohast. Näiteks Põhjaka mõisas pakutakse kitsejuustu koos murakamoosi ja peedi ristoga.
"Kuna tegemist on toorjuustuga, siis tema kasutusampluaa on päris lai - saab kastmessegi segada, kuigi see on nagu raiskamine. Pigem on tegemist suhteliselt valmistootega, mis annab nüansi meie roogadele või toitudele," rääkis Põhjaka mõisa kokk Joel Kannimäe.
Aita Mets ja Jaan Raudkivi-Laiman ei kahtle oma äri edus, sest Eestis on nende sõnul juba piisavalt inimesi, kes oskavad kitsejuustu hinnata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles