Juulis elekter odavnes, toit aga kallines

Kuido Saarpuu
Copy
Toidukorv. Pilt on illustratiivne.
Toidukorv. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Statistikaameti andmetel jäi tarbijahinnaindeks juulis võrreldes juuniga samale tasemele ja muutus võrreldes eelmise aasta juuliga -0,9%. Kaubad olid eelmise aasta juuliga võrreldes 0,2% ja teenused 2,0% odavamad.

Statistikaameti juhtivanalüütiku Viktoria Trasanovi sõnul mõjutas tarbijahinnaindeksit eelmise aasta juuliga võrreldes enim mootorikütuse hinnalangus. „Diislikütus oli tänavu juulis 23,7% ja bensiin 7,7% odavam. Suurem mõju indeksi muutusele oli ka eluasemeteenustel, sest kodudesse jõudnud elekter oli mullusest 16,1% ja üür 8,9% odavam. Majutusteenuste hind langes samal ajal ligi veerandi võrra,“ selgitas Trasanov.

Vastupidises suunas mõjutas indeksi muutust mullusega võrreldes enim toidu ja mittealkohoolsete jookide kallinemine. Põhiosa sellest andis puuvilja (18%) ning liha ja lihatoodete (6,3%) hinnatõus. Toidukaupadest odavnes enim kartul (30%), värske kala (14%) ja või (10%) ning kallinesid värske puuvili ja marjad (23%).

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad langesid eelmise aasta sama kuuga võrreldes 7,2% ja mittereguleeritavad hinnad tõusid 0,8%.

Statistikaameti juhtivanalüütiku Viktoria Trasanovi sõnul mõjutas tarbijahinnaindeksit eelmise aasta juuliga võrreldes enim mootorikütuse hinnalangus.

Juuniga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim kodudesse jõudnud elektri hinnalangus (7%) ning kallinenud bensiin (3,9%) ja köögiviljad (4,3%).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles