Johan Pitka sünnikohas esitleti tema biograafiat

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pitka matk 2011
Pitka matk 2011 Foto: Alo Aasma

Pühapäeval, admiral Johan Pitka 140. sünniaastapäeval esitleti tema sünnikohas Järvamaal Jalgsema külas mahukat biograafiat «Johan Pitka. Ausa tahtega isamaa heaks!».

Raamatu autor, mereajaloolane Reet Naber keskendub aastatele 1907-1917 Johan Pitka elus. Tegemist on mahukaima käsitlusega juba eluajal pooleldi müütilise mõõtme omandanud mehe elust, vahendas "Aktuaalne kaamera".


Johan Pitka oli üks põhimõttekindlamaid ja energilisemaid Eesti majandusliku ning poliitilise iseseisvuse eest võitlejaid. Pitka isikus said harvanähtaval moel kokku suur visionäär, teoinimene ja liider.
Mereajaloolane Reet Naber ütleb, et raamatukaante vahele jõudis palju sellist materjali, mida varem avaldatud polegi. Kuid miks on teosel just säärane pealkiri?
"Tema põhimõtteks oli töötada ausa tahtega isamaa heaks. Paremini, tabavamalt teda iseloomustada minu meelest ei olegi võimalik," selgitas Naber.


Ta lisas, et Pitka raamat sobib suurepäraselt TEA kirjastuse sarja "Tuntud ja Tundmatu", sest kuigi Eestis pole palju neid, kes Pitkast üldse midagi ei tea, pole siiani päris selge, kuipalju ta ära teha jõudis või kes ta tegelikult oli.
"Mulle tundub küll, et teist sellist tõelist isamaa-armastusega täidetud inimest meil ei ole. Temast veel tänapäevani räägitakse legende," sõnas raamatu autor.
Rahva hulgas liigub palju legende ka sellest, miks, kuidas ja kus Pitka suri, ent kuna väga paljud seigad Pitka elust on veel läbi uurimata, Reet Naber oma lemmikkangelase surma teemat selles raamatus ei käsitle.


"Tema elulugu on selline, et kõiki neid tahke, mida ta oma elu jooksul jõudis puutuda, mida ta jõudis teha, selle lahti kirjutamiseks on veel ruumi küll ja küll," kinnitas Naber.
Mälestust Pitkast kui ühest tuntuimast järvalasest hoitakse alles tema sünnikohas, praeguse Järva-Jaani valla Jalgsema külas, kuhu on rajatud mälestuspaik. Admirali sünniaastapäeval teevad sinna rännaku sajad järvalased.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles