Järvamaa vabatahtlikud päästekomandod said olmetingimuste parandamiseks vahendeid

Järva Teataja
Copy
Foto: Kuido Saarpuu/Järva Teataja

24 vabatahtlikku päästekomandot said komandohoonete ehitamiseks, renoveerimiseks või varustuse uuendamiseks kokku 3,1 miljonit eurot.

Teiste seas said toetust ka Järvamaa päästjad. MTÜ Türi Vabatahtlik Tuletõrje Ühing pälvis 260 000 eurot Imavere, Väätsa ja Oisu vabatahtliku päästekomando hoonete ja ruumide renoveerimiseks, MTÜ Järva-Jaani Tuletõrje Selts sai vabatahtlike päästehoone renoveerimistöödeks ja väljasõidutee asfalteerimiseks, vanatehnika varjupaiga sissepääsu pöördvärava ehituseks ning muuseumide keskuse valgustuse ümberehituseks ja pesuruumi korrastustöödeks 166 667 eurot ja Kesk-Eesti Päästekeskus MTÜ vabatahtlike päästehoone fassaadi soojustamiseks, garaaži põrandate ehituseks, küttesüsteemi ja katlaruumi välja ehitamiseks, elektrisüsteemi generaatori lisamisvõimaluse väljaehitamiseks, garaažiuste ostuks ja paigalduseks, akenda-uste ostuks, mootorpumba ja maasturi soetamiseks ja auto alarmsõidukiks märgistamiseks 130 000 eurot.

Siseminister Lauri Läänemets rõhutas vabatahtlike päästjate olulisust meie kõigi ohutuse tagamisel. „Vabatahtlikud päästekomandod on oma kogukonnas turvalisuse eestvedajad, mis toimivad vabatahtlike energia ja motivatsiooni peal. Selleks, et seda motivatsiooni hoida ja ka uusi vabatahtlikke sütitada, vajavad komandod mõistlikke olmetingimusi ja varustust. Olgu selleks siis korralikud puhke- ja treeningruumid või üldisemalt renoveeritud hooned, kus katus peab ja maja hoiab sooja ka talvel,“ nentis Läänemets.

Siseministeerium eraldas Päästeametile toetuste maksmiseks 3,1 miljonit eurot. Tänaseks on kõik toetused välja makstud.

„Eesti elanike ohutuse tagamisele aitavad lisaks 72 kutselisele komandole kaasa ka 118 vabatahtlikku komandot. Kahjuks ei ole paljude vabatahtlike olmetingimused kiita ja nende tegutsemishooned vajaksid renoveerimist, mõningatel juhtudel ka täitsa uue maja ehitamist. Selle võimaluse üle on mul väga hea meel, sest sellist rahasüsti just vabatahtlike päästjate hoonetesse ei ole mitte kunagi varem olnud,“ selgitas Päästeameti peadirektor Margo Klaos.

Üks vabatahtlikest päästekomandodest, kes täiesti uue hoone saab, on Pala Tuletõrje Selts. Tänavu 14 tegutsemisaastat tähistanud vabatahtlikud on seni toimetanud ühes pisikeses garaažis, kuhu päästeauto vaevu sisse mahub ning olmeruumid on olematud. Uues hoones saab päästesõidukitele olema 3 garaaži, olmeruumid ning ka õppeklass huviringide korraldamiseks.

„Pala vabatahtlikud on tasa ja targu, kuid järjekindlalt oma uue maja asja ajanud ja nüüd saab see lõpuks teoks. Pala vabatahtlikud on piirkonnas olulised turvalisuse hoidjad, nende pealehakkamine ja järjekindlus on kiiduväärt!“ ütles Klaos.

Lisaks eraldas ministeerium Päästeametile 1,5 miljonit eurot vabatahtlike kaasamise toetamiseks päästetööde ja elanikkonnakaitse ülesannete täitmisel. Ka see toetussumma saab lähinädalatel välja makstud kõikidele Päästeametiga lepingus olevatele vabatahtlikele, vastavalt nende pakutavatele teenustele.

Kasvab ka vabatahtlike päästjate püsitoetus. Tänavu tõuseb see enam kui poole võrra ning on 2023. aasta eelarves 3,64 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles