Paides töötab Eesti staažikaim pangatöötaja

Järva Teataja
Copy
Marina Kasela
Marina Kasela Foto: Grete Mäe

SEB Paide kontoris nõustajana töötav Marina Kasela on tõenäoliselt üks pikima staažiga pangatöötajaid Eestis. 1977. aastal toonases Riigipangas masinakirjutajana tööd alustanud naine on töötanud samas kohas kokku 46 aastat ehk ligikaudu pool sajandit. Riigipangast on tänaseks saanud SEB, rubladest eurod ja masinakirjutaja elukutse unustuste hõlma vajunud, kuid Marina on vankumatuna pangas püsinud.

Üks koht, viis erinevat nime

Marina Kasela asus Paides Riigipanka masinakirjutajana tööle suurde kollektiivi, kus teda ümbritses ligi 50 kolleegi. Juba kaks aastat hiljem sai Riigipangast Agropank, kuid Marina jaoks sisuliselt midagi ei muutunud. Tema jätkas oma tööd, kuid lisaks masinakirjutaja ülesannetele pani end proovile ka teistel ametikohtadel. Aastate jooksul proovis ta administraatori, raamatupidaja, kassapidaja ja operaatori tööd.

Agropangast sai 90ndatel AS Paide Maapank ning samal ajal toimus ka üleminek rubladelt Eesti kroonidele. Oli muutuste aeg, mille tuules ühines Paide Maapank Eesti Ühispanga filiaaliga. Enne eurole üleminekut sai Ühispangast juba SEB, kes on ka Marina tänane tööandja. Oma pika tööstaaži jooksul on Marina tööandja küll kokku viis korda nii nime kui omanikku vahetanud, kuid Marinat pole see heidutanud – tema on jätkuvalt olnud kohalike klientide jaoks olemas.

Muutunud tööülesanded

Ent lisaks nime- ja valuutavahetustele on Marina olnud ka teiste muutuste tunnistajaks. Masinakirjutajana pidi ta aastakümneid tagasi kogu paberitöö ise täitma. „Kliendid käisid pangas päeva esimeses pooles ja tegid kõik tehingud pangas kohapeal. Klientide ülekanded ja maksekorraldused toodi pangakontorisse operaatorile ning meie pidime need kõik käsitsi esimestesse suurtesse masinatesse sisestama. Pidime kontrollima, et kuskil ei oleks ühtki viga – ühtegi senti ei tohtinud olla rohkem ega ka vähem. Lisaks, kui pangas oli rohkem sularahatehinguid, siis tuli vahepeal täita ka kassapidaja ülesandeid,“ meenutab staažikas pangatöötaja toonast elu pangas.

Tänaseks on tema tööülesanded kardinaalselt muutunud. Suur osa paberitööst on liikunud arvutisse, mistõttu on ka masinakirjutaja töö suuremal või vähemal määral unustusehõlma vajunud. Kunagi masinakirjutajana pangas tööle asunud naine on nüüd nõustaja. Kuigi üha rohkem inimesi kasutab pangateenuseid internetis või mobiiliäpis, on siiski omajagu neid, kes käivad pangakontoris kohapeal näiteks arveid maksmas.

Marina selgitab, et nõustaja töö juures paelub teda asjaolu, et iga päev on erinev. „Meil käivad kontoris väga erinevad inimesed. Nõustajana tuleb iga inimene ära kuulata, mis eeldab head ümberlülitumise oskust. Õnneks on enamik klientidest toredad, keda on meeldiv teenindada, kes kuulavad nõustajat ja on lugupidavad,“ räägib naine.

Väikese koha võlud

Marina on elanud ja töötanud Paides pea terve elu, mistõttu tunneb ta ka sealseid elanikke ja elanikud tunnevad teda. „Mõne inimesega on nii, et kui ta sisse astub, siis tead enam-vähem kohe, mida ta küsib või mis tehingut tuli tegema. Samas, kuna Paide läheduses palju teisi pangakontoreid pole, satub meie kontorisse aeg-ajalt ka ümberkaudsete valdade või maakondade elanikke,“ räägib Marina. Samas nendib ta, et aastate jooksul on füüsilist pangakontorit külastavate klientide osakaal jäänud vähemalt poole vähemaks.

Siiski on omajagu inimesi, kes ei oska hästi internetipanka kasutada, rääkimata mobiilirakendusest. Siinkohal on panganõustaja abikäsi asendamatu. Marina märgib, et kuigi peaasjalikult on internetipangaga hädas vanema- ja keskealised kliendid, on ka nooremate hulgas omajagu neid, kes vajavad veebis tehingu teostamisel nõustaja abi. „Me siis õpetame neid ja näitame, kuidas arvete tasumine käib,“ sõnab naine rõõmsalt.

Töörõõm veel ei rauge

Kuigi Marina on juba pensioniealine, ei mõlguta ta veel mõtteid pensionile jäämisest. Ta on rahul oma tööga ja rõõmus, et saab inimesi aidata. Mõnes mõttes on väikeses kohas pangatöötaja kui psühholoogi rollis, kuna nõustajale räägitakse ka oma muredest ja rõõmudest. „Mulle meeldib mu töö, mistõttu ma ei kavatse veel pensionile jääda. Töökeskkond on rahulik – töötame siin Paide kontoris kahekesi teise nõustajaga. Lisaks hindan väga oma otsest juhti, kes töötab ise Tartu kontoris. Mõnikord võib tunduda, et enam ei jõua või mõni probleem vaevab, siis juhiga rääkides leian taas rahu ja jätkan innuga oma tööd,“ võtab naine oma mõtted, sära silmis, kokku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles