Põnevad lehelood aegade tagant vormusid raamatuks

Merit Männi
, ajakirjanik
Copy
Foto: Kalle Gaston

Türi-teemalisi raamatuid, mis kajastavad selle kandi ajalugu, seal elanud või elavate inimeste tegemisi, tõsielulisi ja väljamõeldud sündmusi, on aastakümnete jooksul ilmunud mitu. Sel kevadel tuleb trükist veel üks Türi-raamat, mille kaante vahel on Türi kihelkonna kohta omal ajal leheveergudel ilmunud põnevamad lood.

Raamatu koostaja, vabakutselise kirjamehe ja ajaloohuvilise Kalle Gastoni sõnul on Eesti eluolu ajaleheveergudel jäädvustatud juba üle kahe sajandi. Mulgimaa kirjastuse Kaarnakiwi väljaantav raamat toob lugeja ette meie maa aja- ja kultuuriloo läbi vanema ajakirjanduse prisma ning seda kihelkondlikus võtmes. «On ju kihelkond läbi aegade osutunud üheks suhteliselt püsivaks haldusüksuseks võrreldes näiteks valdadega,» sõnas Gaston, kes on ühtlasi kirjastuse omanik.

Kogumik «Türi tüminad» sisaldab artikleid ajaloolisest Türi kihelkonnast, mis on ilmunud eestikeelses ajakirjanduses ajavahemikus 1892–1939. Suur osa neist pärineb omaaegsest Järva Teatajast, ent põnevaid jutukesi on Gaston kokku korjanud ka Päevalehe, Postimehe, Kaja, Sakala, Maa Hääle ja Uus Eesti veergudel aastakümnete eest avaldatust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles