Neljapäevase Järva Teataja tutvustus

Tiit Reinberg
Copy
Foto: Järva Teataja

Neljapäevane Järva Teataja kirjutab:

* Seitse aastat tagasi juuli keskpaigas kuulsid paljud paidelased esimest korda sellist sõna nagu «ruumieksperiment». Veel rohkem oli neid inimesi, kes nägid esimest korda kodulinnas keskväljakut, kus ei võimutsenud autod. Järsku avastasid linlased, et neid ootab kesklinnas rannavolleplats, rõõmsavärviline välikontor, petangiväljak ja puhkealad. Kohale oli toodud lauatenniselauad ja rohkelt potitaimi. Eelmise aasta märtsis andsid aga ruumieksperimendi eestvedajad ja linnajuhid teada, et tänavu jääb linnasüda suvel samasuguseks nagu muudelgi aastaaegadel. Põhjendus oli lihtne: linnal pole selleks raha. Aasta hiljem tunnistasid kõik osalised, et ruumieksperiment pole enam isegi arutuse all olnud.

* Eelmisel reedel, naistepäeval avas Paides uksed sisustus- ja disainipood Artesan. Vanalinna piirkonna puitmajas asuv äri pakub uusi ja teise ringi tooteid raamatutest rõivaste, ehete ja nõudeni. Poe perenaise Aet Viisitamme sõnul on esimesed päevad osutunud menukaks.

* Järgmisel kolmapäeval kell 5.07 algab kevad ja Türi saab 25. korda õiguse kanda kevadpealinna tiitlit. Aastate jooksul on kevade saabumise puhul korraldatud hulgaliselt põnevaid ettevõtmisi, osa neist on ka kadunud ja uued asemele tulnud. Sel aastal äratas kevadpealinna toimkond varjusurmast ürituse, mis aastaid tagasi oli omamoodi kevade saabumise tunnus. Nimelt tuleb üle mitme aasta Türi ujulas 24 tundi vältav ujumismaraton, kus esimene ujuja hüppab vette talve viimasel päeval ja viimane ujuja väljub basseinist siis, kui kell on ametlikult kevadesse tiksunud – see on 20. märtsil kell 5.07.

* Ta rispondis, et sniikautida pole lihtne ja tuleks skippida. Ta kompleinis, et ei saa millegipärast džoinida. Need on küll väljamõeldud laused ega pärine otseselt kellegi suust, ent heidavad kõnekalt valgust sellele, kuidas tänapäeva lapsed, rohkem küll teismelised, omavahel suhtlevad. Kes inglise keelt oskavad, need saavad enamasti öeldust aru, aga näiteks vanavanemad võivad oma lastelastega rääkimisel juba tõlget vajada. Emakeelepäeva puhul uuris Järva Teataja õpetajatelt ja lastevanematelt, mida nemad sellest kõigest arvavad ning kas inglise keel domineerib nende arvates juba liiga ohtlikult noore põlvkonna keelekasutuses.

* Tallinnas Vanasadama jahisadamas oli kuni eelmise pühapäevani jäises poolteisekraadises vees maailmameistrivõistlustel mõõtu võtmas üle 1400 taliujuja 40 riigist. Võistlejate seas oli nii rekordeid jahtivaid sportlasi kui ka tavalisi taliujumise harrastajaid. Vette sulpsas ka Türi taliujuja Merle Vantsi, kes oli päev varem naasnud veteranide siseujumise maailmameistrivõistlustelt Katarist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles