Laupäevase Järva Teataja tutvustus

Tiit Reinberg
Copy
Foto: Järva Teataja

Laupäevane Järva Teataja kirjutab:

* «Kui sa nüüd ja praegu, sellel hetkel ei oleks mu naine ja ma sult küsiksin, kas sa tuleksid mulle naiseks, siis mida sa vastaksid?» küsib noor mees Chris oma abikaasa Kristinilt. Need on kaks tegelast Paide teatri ja Theatrumi koostöölavastusest «Esimene kiri», mis saab lavaküpseks juba mõne päeva pärast. Armastusest kõnelev teatritükk sobib alanud kevadesse imehästi. «Esimene kiri» on noore dramaturgi Roos Lisette Parmase kaks aastat tagasi lavakunstikooli lõputööks kirjutatud näidend, millele ta on tänaseks kirjutanud ka kaks mõttelist järge. Näidend lahkab armastuse eri külgi, etappe ja tüüpe.

* Kirna mõisa tulbifestivalini on veel veidi üle kuu, kuid esimesed tulbid on juba nina mullast välja pistnud. Heitlik kevad pole lilledele kahju teinud, kuid kasvuhoo annavad neile sisse ikkagi püsivalt soojad ilmad. Varasemate aastate kogemus lubab loota, et emadepäeva paiku võiks mõisa lilleilu juba kaema minna.

* Kuigi kevad on ametlikult saabunud, ei väsi ilmataat üllatamast ja selle nädala alguseski kattus nii mõnegi järvalase suureks nördimuseks maapind lumikattega. Enim tekitas see pahameelt kinnistute omanikele, kes olid plaani võtnud kevadised riisumistööd. Õnneks lubavad ilmatargad nädalavahetuseks juba päris kevadist ilma ning see tähendab, et aiapidajad saavad rehadele, luudadele ja labidatele valu anda. Türi linna aiaomanikele tuleb tänavune kevad aga mõningate uute reeglitega.

* Kui tavapäraselt on Imaveres tegutseva Sassi talu suured sulelised munadepüha eel rõõmustanud pererahvast rohke munasaagiga, siis tänavune pikk ja heitlik kevad ei aja linde kohe kuidagi pesale. Emumune võib Tikupoisist küll saada, kuid jaanalinnumune praegu pakkuda pole.

* Paide kunstikooli saviköök on iga nädal oaasiks mitmekümnele naisele ja lapsele, kes tahavad käsi saviseks tehes põgeneda argimuredest ning tõmmata pidurit igapäevasele kiirustamisele. Nende teejuht keraamika maailma on Natalia Haug, kelle lahkus ja kannatlikkus hoiab savisõpru koos juba aastaid ning uutest huvilistest on järjekord ukse taga.

* Tallinnas Kumu kunstimuuseumis avati eelmisel nädalal Elisàr von Kupfferi ja Jaanus Samma näitus baltisakslaste ja eesti talupoegade unistustest, ihadest ja kirgedest. Näitus on sedavõrd erilisem, et esimest korda on Eestisse jõudnud Järvamaalt Ambla lähistelt pärit baltisaksa kunstniku, kirjaniku ja mõtleja Elisàr von Kupfferi (1872–1942) pildilooming, mis pakub haruldast sissevaadet 20. sajandi alguse ühiskondlikesse raputustesse ja religioossetesse utoopiatesse, kunstniku lapsepõlve Eestimaal ja homoerootilisse omailma. Kupfferi maalid on näitusel dialoogis nüüdiskunstniku Jaanus Samma teostega, mis uurivad eesti talupoegade seksuaalsust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles