Laupäevase Järva Teataja tutvustus

Copy
Foto: Järva Teataja

Laupäevane Järva Teataja kirjutab:

* Järvamaa väidetavalt kõige kõrgemal asuv aed lokkab ja õitseb keset Paide kesklinna – porgandid ja tomatid, sekka ingverit ja kurkumit, rääkimata lilledest ja maasikatest. Kuna aed asub katusel, siis niisama möödakäijad seda ei märkagi, kui just suve lõpus mõni päevalill nii kõrgeks ei kasva, et alla tänavale ära paistab.

* Aravetel kogub viimastel aastatel hoogu tänavakunst. Selle suuna eestvedajaks võib pidada kohalikku aktivisti Kalvi Kirspuud. Mees elab tegelikult naaberkülas, kuid tunneb end rohkem aravetelasena ning soovib selleks ka rohkem oma aega, tahtmist ja raha Aravetele suunata.

* Hiljuti Kalle Grünthali asemele Paide linna­volikokku pääsenud Tarmo Hints on kõige staažikam Eesti Konservatiivse Rahva­erakonna poliitik Järvamaal. 2013. aasta kohalike omavalitsuste valimistel oli EKRE oma nimekirjaga väljas üksnes Paide linnas ja nimekirjaks on seda raske nimetadagi, sest EKRE lipu all kandideeris ainult Hints. Ta kogus valimistel 71 häält ja volikokku ei pääsenud. Viimastel valimistel EKRE lippu kõrgel hoidnud Kalle Grünthal ja Priit Põder kogusid toona hääli hoopis Sostiaal­demokraatlikule erakonnale ning Jaak Madison Isamaa ja Res Publica Liidule. Kuigi EKRE-st on viimasel ajal sajad inimesed lahkunud, siis Hints jääb erakonnale truuks ja usub, et ühel hetkel naasevad ka lahkujad.

* Kui Paide legendaarne kinomees Tõnu Adson (74) 1979. aastal Paide rajooni riiklikku kinovõrku tööle asus, käis Paide Aurora kinomajas, kus asus asutuse peakontor, selline elu, mida tänapäeval on raske ette kujutada. Selle nimel, et rajooni kõik 61 kinonäitamise kohta oleks filmidega varustatud ning publik teenindatud, töötas üle viiekümne inimese ning kinoaparaat huugas Laial tänaval vahel isegi hommikust õhtuni. Seda rohkem kui paarikümneaastast tööd Aurora, hilisema nimega Vallikivi kinos Laial tänaval peab Adson ilusaks ajaks. See vana kooli kinoajastu lõppes Paides sümboolselt alles sajandivahetusel, kui kinonäitamine kolis üle kultuurikeskusesse. Nüüd on Laia tänava maja tühi ja räämas ning endiste aegade hiilgust on sealt raske leida. Aga leiab siiski. «Selles majas käisin viimati vast 2004. aastal,» märkis Adson, kui saime omanikult loa vanas kinomajas natuke ringi vaadata.

* Päästeamet alustas juba mõnda aega tagasi üleriigilise sireenidel põhineva ohuteavituse süsteemi loomisega. Sel nädalal jõuti sireenide paigaldamisega ka Paide kesklinna. Päästeameti Lõuna regiooni kommunikatsioonijuht Marek Kiik selgitas, et sireenidega kaetakse kogu linna tiheasustus, mille täpsem leviala avalikustatakse siis, kui sireenid on paigaldatud.

* Järva vallast pärit õed, viimased aastad Ameerika Ühendriikides üliõpilassportlase elu elanud Johanna ja Lishanna Ilves teevad sel suvel midagi tavatut – õed korraldavad järgmisel teisipäeval kergejõustiku populariseerimiseks noortele ühise treeningu.

Märksõnad

Tagasi üles