Presidendipaar mäletas järvalasi hästi

Merili Nikkolo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2009. aasta presidendi vastuvõtt
2009. aasta presidendi vastuvõtt Foto: Merili Nikkolo/Järva Teataja.

Järvalased tundsid end presidendi vastuvõtul hästi: kiitsid kõnet ja pidu, proovisid huvitavaid suupisteid, värskendasid vanu või sõlmisid uusi tutvusi tuntud inimestega.

Nii mõnigi külaline ohkab pärast kammersaalist väljumist kergendatult, sest selle õhtu etteaste kaamerate eest ehk presidendipaariga kätlemine on läbi, ning haarab ukse taga seisvalt kelnerilt vahuveiniklaasi.
Nüüd võib premeerida end hõrkude suupistete ja joogiga. Nendeni jõudmine läheb iga minutiga raskemaks, sest kammersaalist tuleb inimestele kogu aeg lisa.

Saaliesine jalutusruum on ühe raskemini läbitav, inimeste näod õhetavad, mõnel härrasmehel sädeleb otsa ees higipiisk.

Riigikogulased kiidavad kõnet

Riigikogu liige Tiina Oraste on sättinud end laua juurde seisma, seljas sõbranna õmmeldud punane kleit. Presidendi kõne kohta leiab Oraste kiidusõnu. «Väga riigimehelik, mitte liiga manitsev, nagu loodeti, vaid olukorda analüüsiv,» ütleb ta. «Sealt kõlas kaks olulist märksõna: solidaarsus ja märkamine.»

Mõni meeter eemal mekivad lillkapsa-kõrvitsa kreemisuppi suitsuliha ja rukkilillega riigikogulane Jaan Kundla elukaaslase Maiega.
Kundla joob vett, sest õhtul tuleb veel autoga sõita. Teiseks rõhutab Kundla, et järgmine päev on riigikogus tööpäev. Tantsuplaan on neil kindel. «Me oleme ju lõvid (tantsulõvid – toim)!» lisab Kundla.

Kontsert ja kõne olid nende meelest head. «Seda tasub veel mitu korda paberi pealt lugeda ja analüüsida, et põhjalikult aru saada,» sõnab Kundla.

Eelmisel aastal Kundla presidendilt kutset ei saanud, sest parasjagu oli päevakorral värdjaskandaal. «Raske öelda, kas kutseta jääda oli pettumus, peab ütlema, et kuskilt poolt oli see teema üle pakutud,» lausub ta.

«Head vabariigi aastapäeva!» ütleb rõõmsalt Paide linnapea Kersti Sarapuu, kes jätab korraks riigikogu liikmest abikaasa Arvo ja tuleb tervitama tuttavaid nägusid Järvamaalt.

Sarapuusid võib nimetada presidendi vastuvõtu veteranideks, sest nad on käinud ligi kümnel vastuvõtul.
Kersti Sarapuule presidendi kõne meeldis. «See oli seostatud, otseselt ei rünnanud, aga ütlemata ka midagi ei jäetud,» lausub ta. «Arvo ütles mulle mitu korda, et näe, valesti ütles, aga vastasin seepeale, et isegi kui ütles valesti, siis tegelikult mõistabki iga inimene küsimusi erimoodi.»

Kersti Sarapuu lisab, et Evelin Ilves öelnud talle kätlemisel, et Paide spordihalli avamispidu oli kena. «Eelmisel aastal oli tal meeles, et saime kaunima omavalitsuse tiitli,» lisab ta.

Seepeale soovib Kersti Sarapuu veel kord kõigile ilusat aastapäeva ja tõttab tagasi abikaasa Arvo juurde, kes eemalt hakkab juba teise seltskonnaga juteldes piidlema, kuhu abikaasa nii kauaks jääb.

Kersti haarab kandikult kaasa abikaasale meelehead: kohvitassi metskitse-puraviku confit’iga.
Õhk saali ees muutub selle aja peale üha prominentsemaks. Nii-öelda tavainimesteni polnud kätlemiskord lihtsalt veel jõudnud.
Kammersaalist väljuvad rahuolevalt Eesti tuntud näitlejad, seejärel lõpuks Paide ühisgümnaasiumi XI klassi õpilane ja Eesti noorim muuseumiomanik Ründo Mülts.

Ründo on läbinud nädalaga lausa vastuvõttude maratoni: teda on kutsutud viiele. «President küsis, kuidas ajalooõpingud lähevad,» raporteerib ta. «Ta mäletas mind veel küll, kohtusime juhuslikult ka suvel Kihnus.»

Õpilane sobitas prominentidega tutvust

Kammersaalist väljub Eistvere jahimaja omanik Mati Hõbemägi koos abikaasa Mallega. «President küsis, kuidas läheb,» sõnas Hõbemägi.

Miks teda vastuvõtule kutsuti, soovitab Hõbemägi pärida presidendilt. Kuid arvata võib, et presidendi Järvamaa-visiidi ajal tehtud külastus jahimajja avaldas muljet. Siis olid Hõbemägi ja Ilves pikalt vestelnud.

Kahtlust, kas tulla vastuvõtule või mitte, Hõbemäel polnud. «Kui kutsutakse, tuleb ikka ära käia,» ütleb ta.
Ründo Mülts pole vastuvõtul müürilille rollis, vaid sobitab tutvusi. Veidi aja pärast leiab teda riigikogu liikme Tõnis Kõivu ja abikaasa Marge, kultuuriminister Laine Jänese ja tema tütre ning Kalju Kivi vestlusringist.

Jutt läheb Virumaa vägevale meeste väele, kuni saabub kelner kartuli-tangupudrupallide kandikuga. Mõnda aega kostab vaid heakskiitvat mõminat.

Et ruum on väike, jookseme Ründoga rahvasummas peagi taas kokku. Selgub, et ta on vahepeal hulga sõpru juurde saanud. Kersti Sarapuu tutvustanud teda Ingrid ja Arnold Rüütlile ning Mailis Repsile. Ingrid Rüütel oli avaldanud juba ka soovi külastada Ründo muuseumi.

Kätlemise lõpu poole läheb rahvasumm nii tihedaks, et peaaegu võib kuulda, mida Margus Tsahkna oma naisele kõrva sosistab. Mitte, et seda tahaks teada, aga lihtsalt tuleb olude sunnil mööduda neist nii lähedalt. Samuti pidi nii mõnigi naine sikutama kleidisaba teiste jalgade alt.
Inimesed suunatakse saali. Peagi siseneb presidendipaar, kes tantsib piltnikest ümbritsetuna avavalssi. Tõelist tantsulusti jagub mõneks looks. Seejärel läheb osa külalisi koju, aga osa maitseb ja kiidab pisikesi mõnesentimeetrise läbimõõduga minivastlakukleid.

TEAVE

Presidendipidu arvudes
Külalisi 800
Teenindavat personali 200
Suupisteid 12 000–14 000
Veini 400 pudelit
Vahuveini üle 130 pudeli
Viina Viru Valge 10 liitrit
Vett 240 liitrit
Kohvi 800 tassi

Allikas: Postimees

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles